Η οργανική επισκεψιμότητα και συνολικά το SEO είναι κομβικής σημασίας για κάθε επιχείρηση. Χωρίς όμως τα απαραίτητα εργαλεία ο δρόμος δύσκολος και θα μείνετε πίσω από τον ανταγωνισμό. Για αυτό τον λόγο συγκεντρώσαμε για εσάς τα καλύτερα δωρεάν SEO εργαλεία. Ουσιαστικά στον οδηγό θα βρείτε εργαλεία όπου μπορείτε να τα δοκιμάσετε είτε με περιορισμούς είτε στη Free έκδοση. Δεν θα αναφέρουμε εδώ τα Free trial προγράμματα και υπηρεσίες λίγων ημερών, καθώς ουσιαστικά δεν είναι δωρεάν πέρα από την δοκιμαστική περίοδο που προσφέρουν. Επίσης αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν SEO εργαλεία εκεί έξω αλλά δεν αξίζουν τα περισσότερα της προσοχής σας. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.
Διαβάστε: 8 λόγοι που χάνετε οργανική επισκεψιμότητα
1.Google Analytics
Τι να πει κανείς για αυτό εργαλείο. Συνεχώς με νέα πράγματα που σε αναγκάζει να διαβάζεις και να ξαναδιαβάζεις για να μπορέσεις να μείνεις μέσα στα δρώμενα. Είναι αναμφίβολα το πιο αναγκαίο εργαλείο που πρέπει να έχει στη φαρέτρα του ένας Digital Marketer. Όμως δεν είναι τόσο εύκολο στο να το χειριστείς, καθώς διαθέτει προχωρημένα εργαλεία τα οποία όμως είναι απαραίτητα αν θέλετε να φτάσετε στο επόμενο επίπεδο. Μέσα από το Google Analytics, παρακολουθείτε δημογραφικά, ηλικίες, πόλεις, χώρες, χρόνο παραμονής του επισκέπτη και πολλά ακόμη. Απαραίτητες προυποθέσεις είναι να συνδέσετε το Google Analytics με το site σας, το Google Ads, το Search Console και το Google Tag Manager. Πρόκειται για απαραίτητα δεδομένα και κινήσεις που πρέπει να κάνετε για να φτάσετε στο επόμενο επίπεδο. Φυσικά η δημιουργία στόχων είναι ακόμη ένα στοιχείο που δεν πρέπει να παραληφθεί.
Η Google δεν σταματάει εκεί καθώς σας προσφέρει δωρεάν το Pagespeed Insights, αλλά και το Keyword Planner του Google Ads. Και ναι είναι δωρεάν! Βρείτε λέξεις κλειδιά που θέλετε να στοχεύσετε, ανακαλύψτε το εύρος αναζήτησης και δημιουργήστε την στρατηγική σας.
2. Uber Suggest
Εδώ ο Neil Patel, προσφέρει την δική του πλατφόρμα με Lifetime Plan. Προσωπικά το χρησιμοποιώ, αν και παίρνει πολύ βελτίωση ακόμα για να φτάσει το Ahrfes, είναι σε καλό δρόμο. Αν και οι περισσότερες υπηρεσίες είναι επι πληρωμή, σας προσφέρει ένα Backlink Checker, όπου μέσα από εκεί θα μπορείτε να δείτε ένα δείγμα από backlinks που έχει κερδίσει μια ιστοσελίδα. Συνεπώς περάστε το στη λίστα σας με τα δωρεάν εργαλεία. Αξίζει να δοκιμάσετε και την premiun συνδρομή για έρευνα για λέξεις κλειδιά, δημιουργία ξεχωριστών projects και παρακολούθηση σε καθημερινή βάση με updates.
3. MozBar – Ένα από τα κορυφαία δωρεάν SEO Εργαλεία
Το Mozbar είναι ένα δωρεάν SEO εργαλείο που δουλεύει πολύ καλά με τον Chrome. Προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε προχωρημένα στατιστικά για κάθε ιστοσελίδα. Με το Mozbar μπορείτε ν παρακολουθήσετε το Domain και Page Authority κάθε σελίδας από οποιοδήποτε website. Θα ανακαλύψετε λέξεις κλειδιά για κάθε σελίδα που επισκέπτεσθε, θα διαφοροποιήσετε τα links όπως και θα συγκρίνετε από διαφορετικές ιστοσελίδες. Είναι μια εξαιρετική επιλογή ανάλυσης SEO. Με την συνδρομή ξεκλειδώνετε advanced εργαλεία όπως η βελτιστοποίηση On Page, δυσκολία κατάταξης για κάθε λέξη κλειδί και πολλά ακόμη.
4. Yoast SEO – Το κορυφαίο δωρεάν SEO πρόσθετο στο WordPress
Είναι το site σας βασισμένο στη πλατφόρμα του WordPress; Τότε το Yoast είναι το δωρεάν πρόσθετο που χρειάζεστε για τον On Page Optimization. Ένα κορυφαίο δωρεάν SEO Εργαλείο για βελτιστοποίηση σε τίτλους, περιγραφές, κείμενα, ενώ δημιουργεί αυτόματα δικό του Sitemap. Όμως να θυμάστε ότι το sitemap δεν αποτελεί παράγοντα κατάταξης από την Google, παρόλο όσα ακούγονται. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κακό να τον δημιουργήσετε. Το Yoast κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό.
5. Screaming Frog
Εδώ έχουμε τα ωραία. Ένα Advanced για SEO Audit δωρεάν εργαλείο, με αρκετά μεγάλη εμβέλεια στη δωρεάν ανίχνευση σελίδων από κάθε site. Με αυτό το δωρεάν SEO εργαλείο, μπορείτε να εκτελέσετε υψηλων προδιαγραφών SEO ανάλυση για την ιστοσελίδα σας και να προχωρήσετε στις ανάλογες διορθώσεις.
6. Mobile-Friendly Test
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο αλγόριθμος της Google, είναι προσαρμοσμένος και εμβαθύνει στις ιστοσελίδες που είναι φιλικές στις κινητές συσκευές. Το εργαλείο Mobile Testing της Google, είναι σχεδιασμένο για να σας βοηθήσει να βρείτε τις αδυναμίες του site που διαχερίζεστε και τις προτάσεις βελτιστοποίησης για Smartphones και Tablets. Πολύ απλά βάζετε στο πεδίο το url που θέλετε να τσεκάρετε. Το εργαλείο για το Page Load σας ενημερώνει αν η Google μπορεί να εισχωρήσει σε όλα τα στοιχεία μιας σελίδας, όπως και προτάσεις λύσεων αν δεν μπορεί να τα καταφέρει.
7. HTTP status
Αν θέλετε ένα απλό εργαλείο που να πραγματοποιεί επιβεβαίωση της κατάστασης του κάθε url τότε εδώ είναι το εργαλείο σας. Είναι μια υπηρεσία web based, η οποία σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε verify μέχρι 100 urls. Θα βρείτε επίσης εδώ, αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις καταστάσεων από urls που ενδεχομένως θα συναντήσετε στο μέλλον.
8. GTmetrix
Υπάρχουν πολλά εργαλεία μέτρησης ταχύτητας. Το GTmetrix σίγουρα ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες εντελώς δωρεάν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περάσετε το url στο πεδίο και να περιμένετε να γίνει η ανίχνευση. Μόλις ολοκληρωθεί μαζί έναν έμπειρο Web Developer, ξεκινήστε την βελτιστοποίηση, διορθώστε τα προτεινόμενα στοιχεία και ξανακάντε ανίχνευση.
9. BROWSEO
Το BROWSEO σας βοηθάει να δείτε πως φαίνεται το site σας στις μηχανές αναζήτησης. Αφαιρεί το στυλ δημιουργίας και δείχνει την δομή που υπάρχει. Αυτή η υπηρεσία σας βοηθάει αν το Google Bot της Google, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση στο περιεχόμενο και κατηγορίες του site. Επίσης θα δείτε τους τίτλους και τις περιγραφές, ώστε να προχωρήσετε σε ανάλογη βελτιστοποίηση όπου χρειάζεται.
10. Similarweb
Ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία στον κόσμο. Σας εμφανίζει την μηνιαία επισκεψιμότητα που έχει κάθε site. Σας αναφέρει επίσης την επισκεψιμότητα ανά πηγή, είτε είναι οργανική, πληρωνένη, refferal, direct όπως και χώρα. Προσφέρει ένα δωρεάν πρόσθετο για να το χρησιμοποιήσετε εύκολα και γρήγορα για κάθε site. Να σημειωθεί ότι αν δεν βρείτε δεδομένα για κάποιο site, αυτό σημαίνει είτε ότι είναι αρκετά καινούριο είτε οτι δεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.
11. Keyword Surfer
Και εδώ είναι τα ωραία. Τo Keyword Surfer, έρχεται μαζί με ένα extension, το οποίο αναγνωρίζει τις αναζητήσεις και στην Ελληνική γλώσσα. Επιτέλους! Πάρα πολύ βοηθητικό, καθώς σε κάθε αναζήτηση που θα κάνετε στη Google από τον Chrome, σας εμφανίζει στα δεξιά σχετικές παρεμφερείς αναζητήσεις. Δεν μένει όμως εκεί καθώς σας παρουσιάζει επίσης και το εύρος αναζήτησης για την κάθε λέξη. Ένα από τα καλύτερα δωρεάν SEO εργαλεία που το χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση. Keep up!
12. SEOBility
Ένα ακόμη εργαλείο όπου παρέχει δωρεάν για 1 domain και μέχρι 10 λέξεις κλειδιά στατιστικά. Μέσα στο δωρεάν πλάνο θα παρακολουθείτε μέχρι και 3 ανταγωνιστές σας σε λέξεις κλειδιά με εύρος αναζήτησης, μέσο cpc ανά project. Αν το συγκρίνετε με το Ubersuggest το οποίο παρέχει στο premium για μέχρι και 15 projects lifetime plan 990 ευρώ, τότε ίσως αν έχετε πολλά site να πάτε προς τον Neil Patel.
13. CanIRank
Σε αντίθεση με άλλα εργαλεία που παρέχουν μόνο δεδομένα σχετικά με το πόσο ανταγωνιστικές είναι οι λέξεις-κλειδιά σας, το CanIRank σάς ενημερώνει πόσο πιθανό είναι να ταξινομήσετε έναν όρο αναζήτησης και χρησιμοποιεί την τεχνητή νουμοσύνη για να παρέχει προτάσεις για το πώς να στοχεύσετε καλύτερα τις λέξεις-κλειδιά σας.
14. Check My Links
To Check My Links είναι ένα extension του Google Chrome αλλά και Opera όπου εντοπίζει όλα τα links σε κάθε σελίδα που κάνει έρευνα όπως και τα Broken Links. Κάθε κατάσταση ενός link παρουσιάζεται με ένα διαφορετικό χρώμα, όπου το πράσινο σημαίνει ότι το link λειτουργεί. Αν η κατάσταση είναι διαφορετική αλλάζει και το χρώμα.
15. Google SERP Tool
Αν και το Yoast εφόσον έχετε wordpress site θα σας καλύψει, είναι ένα χρήσιμο δωρεάν SEO εργαλείο που σας δείχνει προεπισκόπηση για το πως θα φαίνεται η περιγραφή, ο τίτλος και το url. Το εργαλείο καταμέτρησης χαρακτήρων θα παρέχει τον αριθμό χαρακτήρων και τον αριθμό εικονοστοιχείων για να διασφαλίσει ότι δημιουργείτε μετα-ετικέτες που δεν κόβονται.
16. Redirect Path
Το Redirect Path, το οποίο θα βρείτε ως πρόσθετο στο Chrome δείχνει καταστάσεις url codes όπως 301, 302, 404 and 500 HTTP. Επιπλέον, οι ανακατευθύνσεις από την πλευρά του πελάτη, όπως το meta και το JavaScript, θα επισημανθούν επίσης, διασφαλίζοντας ότι οποιοδήποτε πρόβλημα ανακατεύθυνσης μπορεί να εντοπιστεί αμέσως. Οι κεφαλίδες HTTP, όπως οι τύποι διακομιστών και οι κεφαλίδες προσωρινής μνήμης, καθώς και η διεύθυνση IP του διακομιστή μπορούν επίσης να εμφανιστούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Επιπλέον, όλες αυτές οι λεπτομέρειες μπορούν να αντιγραφούν στο πρόχειρο για εύκολη κοινή χρήση ή να προστεθούν σε ένα έγγραφο τεχνικού ελέγχου.
17. Google Search Console
Ένα από τα καλύτερα δωρεάν SEO εργαλεία το οποίο προσφέρει απλόχερα η Google. Εκτός από το γεγονός ότι τα δεδομένα προέρχονται από την Google, το Google Search Console είναι πλούσιο σε πληροφορίες που σχετίζονται με απόδοση λέξεων-κλειδιών και διευθύνσεων URL, προβλήματα ευρετηρίου, ευχρηστία για κινητά, κατάσταση χάρτη ιστότοπου, και πολλα ακόμα!
Σύνοψη
Είδαμε πόσα δωρεάν SEO εργαλεία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τη δουλειά μας και να ανέβουμε επίπεδο. Αν όμως θέλετε να πάρετε στα σοβαρά το παιχνίδι στο SEO, τότε τα premium εργαλεία είναι η ιδανική λύση. Θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο για τις επιλογές σε premium εργαλεία και τι προσφέρει το καθένα. Η λίστα μας, θα ανανεώνεται εδώ με νέα εργαλεία, όπου η ομάδα του SEO Marketer έχει βρει χρήσιμα.
Αν χρειάζεσαι ανάλυση για την δική σου ιστοσελίδα από την Dream Team του SEO Marketer, συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα με το αίτημα σου.
Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.
- Δικηγόρος Κ. ΚαμουζήςΒραβευμένο δικηγορικό Website για καμπάνιες SEO με πολλαπλές κατατάξεις στη 1η σελίδα του Google.
- Χειρουργός Κ. ΑποστόλουΒραβευμένο ιατρικό Website για καμπάνιες SEO με πολλαπλές κατατάξεις στη 1η σελίδα του Google. Δείτε τι είπε για εμάς ο ιατρός.
- Ορθοπεδικός Α. Σταθελλης1η σελίδα στη Google σε δεκάδες λέξεις κλειδιά όπως και πρώτες θέσεις. Τι είπε ο γιατρός για εμάς.