Αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο, θα χρειαστείτε ένα όνομα τομέα και φιλοξενία. Το όνομα τομέα είναι η διεύθυνση του ιστοτόπου σας, όπως www.example.com ή www.yourwebsite.com. Η φιλοξενία αναφέρεται στο χώρο σε έναν διακομιστή που αποθηκεύει τα αρχεία του ιστότοπού σας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τα βρίσκουν όταν τα αναζητούν στο διαδίκτυο ή κάνουν κλικ σε συνδέσμους προς τον ιστότοπό σας από άλλους ιστότοπους ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν συνδέσμους προς τον ιστότοπό σας (γνωστούς ως “in-links”).
Δημιουργία Ιστοσελίδας WordPress – Πως να ξεκινήσετε την δημιουργία Site WordPress
Μόλις επιλέξετε ένα όνομα τομέα και έναν πάροχο φιλοξενίας, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε το WordPress. Η διαδικασία εγκατάστασης του WordPress ποικίλλει ανάλογα με την πλατφόρμα που επιλέγετε (υπάρχουν πολλές επιλογές), αλλά σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός λογαριασμού στον πάροχο φιλοξενίας και στη συνέχεια τη λήψη ενός αρχείου εγκατάστασης από αυτόν. Αφού το κατεβάσετε, εκτελέστε αυτό το αρχείο εγκατάστασης μέσω του τερματικού παραθύρου του υπολογιστή σας ή μέσα από ένα πρόγραμμα όπως ο εξομοιωτής τερματικού, αν υπάρχει για το λειτουργικό σας σύστημα (OS).
Αφού εγκατασταθεί, εισάγετε όλα τα απαραίτητα διαπιστευτήρια για τον ιστότοπό σας, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών ονόματος χρήστη/κωδικού πρόσβασης τόσο για την πρόσβαση του διαχειριστή όσο και για τους λογαριασμούς των συγγραφέων του ιστολογίου- αυτοί θα είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, γι’ αυτό να τους παρακολουθείτε! Στην εταιρεία μας αναλαμβάνουμε την κατασκευή ιστοσελίδων WordPress, έχοντας σχεδιάσει δεκάδες υψηλών προδιαγραφών σχέδια.
WordPress – Τι είναι;
Το WordPress είναι ένα δωρεάν και ανοικτού κώδικα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) που βασίζεται στην PHP και τη MySQL. Το WordPress χρησιμοποιήθηκε από πάνω από το 25% των 10 εκατομμυρίων κορυφαίων ιστότοπων από τον Φεβρουάριο του 2016, καθιστώντας το το πιο δημοφιλές λογισμικό ιστού που χρησιμοποιείται σήμερα.
Δημιουργία Ιστοσελίδας WordPress – Προσαρμόστε το θέμα σας
Τα θέματα WordPress έχουν σχεδιαστεί για να είναι ευέλικτα, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε την εμφάνιση και την αίσθηση του ιστότοπού σας. Μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματα, τις γραμματοσειρές και άλλα στοιχεία χρησιμοποιώντας το εργαλείο WordPress Customizer. Τα θέματα διατίθενται επίσης με μια ποικιλία προ-δημιουργημένων διατάξεων που μπορείτε να επιλέξετε μέσα από το περιβάλλον του Customizer. Πλέον και η κατασκευή Eshop, πραγματοποιείται σε υψηλό επίπεδο και το μαρτυρούν τα έργα μας.
Έχετε πρόσβαση σε όλες αυτές τις επιλογές ανεξάρτητα από το θέμα που επιλέγετε (ή αν κατασκευάσετε μόνοι σας ένα θέμα). Ωστόσο, ορισμένα θέματα επιτρέπουν μεγαλύτερη προσαρμογή από άλλα -και ορισμένοι προγραμματιστές μπορεί να προσφέρουν και πρόσθετες δυνατότητες!
Προσθήκη περιεχομένου
Έχετε δημιουργήσει τον ιστότοπό σας και τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσετε περιεχόμενο.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: μια σελίδα με πληροφορίες και μια φόρμα επικοινωνίας. Η σελίδα Πληροφορίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πείτε στους ανθρώπους περισσότερα για την επιχείρησή σας, τι κάνετε και γιατί πρέπει να σας προσλάβουν.
Μια φόρμα επικοινωνίας επιτρέπει στους ανθρώπους που επισκέπτονται τον ιστότοπό σας τυχαία ή από περιέργεια (ή ακόμα και σκόπιμα) να κάνουν ερωτήσεις ή να ζητήσουν πληροφορίες από εσάς χωρίς να χρειάζεται να τηλεφωνήσουν ή να στείλουν πρώτα email. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή τη φόρμα για τη λήψη πληρωμών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω PayPal, εφόσον ισχύει στον τομέα της ειδικότητάς σας.
Το επόμενο βήμα είναι η προσθήκη αναρτήσεων στο ιστολόγιο! Εάν υπάρχουν θέματα που επανέρχονται συνεχώς σε συζητήσεις με δυνητικούς πελάτες, τότε γράψτε για αυτά τα θέματα εδώ αντί να προσπαθείτε να τα εξηγήσετε όλα ξανά κάθε φορά που κάποιος ρωτάει γι’ αυτά όταν μιλάτε πρόσωπο με πρόσωπο, επειδή οι πιθανότητες είναι καλές ότι το άτομο αυτό δεν θα τα θυμάται όλα ούτως ή άλλως, οπότε γιατί να μην τα γράψετε ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση ανά πάσα στιγμή; Αυτό θα δώσει επίσης στους αναγνώστες μια εικόνα για το πόσο γνώστες είναι οι έμπειροι επαγγελματίες για ορισμένα θέματα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο αργότερα στην πορεία, όταν αποφασίζουν αν θα χρησιμοποιήσουν τον πάροχο υπηρεσιών.
Έναρξη Αρθρογραφίας
- Επιλέξτε ένα θέμα για την δημιουργία ιστοσελίδας WordPress στο οποίο είστε παθιασμένοι και θέλετε να μάθετε περισσότερα. Δεν μπορείτε να ελπίζετε ότι θα βγάλετε χρήματα από το ιστολόγιό σας αν δεν σας ενδιαφέρει αυτό που αφορά!
- Γράφετε τακτικά, ακόμη και αν κανείς δεν το διαβάζει ακόμη. Όσο περισσότερο περιεχόμενο έχετε στον ιστότοπο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν οι άνθρωποι να βρουν κάτι σχετικό όταν κάνουν αναζήτηση.
- Προωθήστε το ιστολόγιό σας μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook (και μην ξεχνάτε και το LinkedIn). Αυτό θα βοηθήσει στην επιστροφή της επισκεψιμότητας στον ιστότοπό σας, ώστε οι νέοι αναγνώστες να μάθουν περί τίνος πρόκειται!
Δημιουργήστε έναν ιστότοπο WordPress
Το WordPress είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοικτού κώδικα (CMS), που σημαίνει ότι είναι ελεύθερο προς χρήση. Είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή CMS, με πάνω από 70 εκατομμύρια ιστότοπους να το χρησιμοποιούν παγκοσμίως. Είναι απλό στη δημιουργία, εύκολο στην προσαρμογή και προσφέρει πολλές δυνατότητες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καθώς οι ανάγκες σας αυξάνονται και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WordPress για κάθε είδους ιστότοπο – οι επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν ως πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, οι bloggers λατρεύουν το πόσο εύκολο είναι να ενημερώνουν τα blogs τους, οι φωτογράφοι το βρίσκουν εξαιρετικό για την προβολή χαρτοφυλακίων, ακόμη και οι εκκλησίες έχουν δημιουργήσει ιστότοπους κοινότητας χρησιμοποιώντας αυτό το λογισμικό!
Το WordPress είναι ένα δωρεάν σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) ανοικτού κώδικα που βασίζεται στην PHP και τη MySQL. Διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχιτεκτονικής plug-in και ενός συστήματος προτύπων. Το WordPress χρησιμοποιείται από πάνω από 60 εκατομμύρια ιστότοπους, καθιστώντας το το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης ιστότοπων που χρησιμοποιείται στο Διαδίκτυο. Η κατασκευή ιστοσελίδων έχει πλέον αλλάξει μετά την άνοδο του WordPress. Έχουμε πετύχει ως εταιρεία SEO, την πρώτη σελίδα στη Google σε δεκάδες ιστοσελίδες.
Πώς να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο wordpress;
Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο wordpress ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Εγκαταστήστε το WordPress στον διακομιστή σας χρησιμοποιώντας μία από τις πολλές διαθέσιμες μεθόδους, όπως η Softaculous ή η Fantastico. Μπορείτε επίσης να το κατεβάσετε από το https://wordpress.org/download/ και να το εγκαταστήσετε χειροκίνητα, αν αισθάνεστε τολμηροί!
- Δημιουργήστε τουλάχιστον μία σελίδα με κάποιο κείμενο (θα καλύψουμε τα πρότυπα αργότερα)
Δημιουργία και σχεδίαση του πρώτου σας WordPress Site
Το πρώτο βήμα για τη Δημιουργία Ιστοσελίδας WordPress είναι η επιλογή ενός ονόματος τομέα. Το όνομα τομέα είναι η διεύθυνση του ιστότοπού σας, όπως www.example.com ή www.examplebusinessname.com, και είναι αυτό που θα πληκτρολογούν οι χρήστες στο πρόγραμμα περιήγησης όταν θέλουν να επισκεφθούν τον ιστότοπό σας. Μπορείτε να αγοράσετε ένα από έναν καταχωρητή όπως η GoDaddy ή η Namecheap με περίπου 10 δολάρια ετησίως (και μερικές φορές λιγότερο). Αν θέλετε κάτι πιο αξιομνημόνευτο από το “mycompanynamehere” αλλά δεν θέλετε να πληρώσετε επιπλέον για πιο φανταχτερά domains όπως το “.com”, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα επιθήματα: .co, .biz, .info – τα οποία διατίθενται δωρεάν από οποιονδήποτε καταχωρητή!
Θα χρειαστείτε επίσης υπηρεσία φιλοξενίας, ώστε οι χρήστες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις σελίδες σας όποτε είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο (περισσότερα σχετικά με αυτό αργότερα). Το κόστος φιλοξενίας ποικίλλει ανάλογα με το πόσο αποθηκευτικό χώρο και χωρητικότητα εύρους ζώνης χρειάζεστε -το τελευταίο είναι το πόσα δεδομένα περνούν από εκεί κάθε δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο- αλλά υπολογίστε μεταξύ $5-$15 το μήνα ανάλογα με το πού αλλού θα κάνετε τις αγορές σας.*
Εγγραφή στο WordPress.org
Για να ξεκινήσετε, πρέπει πρώτα να εγγραφείτε στο WordPress.org. Μπορείτε να το κάνετε αυτό επισκεπτόμενοι τον επίσημο ιστότοπο και κάνοντας κλικ στην επιλογή “Get Started” (Ξεκινήστε). Μόλις φτάσετε εκεί, θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον κωδικό πρόσβασής σας ή να εγγραφείτε χρησιμοποιώντας μία από τις πολλές άλλες επιλογές, όπως λογαριασμούς Google ή Facebook.
Δημιουργία λογαριασμού και επιλογή ονόματος χρήστη/διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Δημιουργήστε έναν λογαριασμό και επιλέξτε ένα όνομα χρήστη/μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας ως όνομα χρήστη, ή μπορείτε να επιλέξετε ένα όνομα που είναι εύκολο να θυμάστε και δεν έχει ήδη ληφθεί από κάποιον άλλο. Αν θέλετε να επιλέξετε κάτι πιο δημιουργικό, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το όνομά σας ή το όνομα της εταιρείας σας ως όνομα χρήστη!
Επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης.
- Επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι αυτός που είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς, αλλά είναι εύκολο να τον θυμάστε. Θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 12 χαρακτήρες και να χρησιμοποιεί τόσο γράμματα όσο και αριθμούς. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε προσωπικές πληροφορίες όπως το όνομά σας, τα γενέθλιά σας ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από άλλους.
- Αποφύγετε τη χρήση προφανών λέξεων που βρίσκονται σε λεξικά ή διαδικτυακές λίστες με δημοφιλείς κωδικούς πρόσβασης (π.χ. password1).
Κατεβάστε και εγκαταστήστε το WordPress στο λογαριασμό φιλοξενίας σας.
- Κατεβάστε και εγκαταστήστε το WordPress στο λογαριασμό φιλοξενίας σας.
Ένας λογαριασμός φιλοξενίας είναι το μέρος όπου θα αποθηκευτεί ο ιστότοπός σας, οπότε χρειάζεστε έναν πριν εγκαταστήσετε το WordPress. Αν δεν έχετε ήδη έναν, κατευθυνθείτε στην Bluehost (την οποία χρησιμοποιούμε) ή βρείτε έναν άλλο αξιόπιστο πάροχο στη λίστα με τους συνιστώμενους παρόχους φιλοξενίας. Μόλις φτάσετε εκεί, επιλέξτε ένα πακέτο που ταιριάζει στις ανάγκες σας και ξεκινήστε!
Κατά τη ρύθμιση του νέου ιστότοπου με το WordPress:
- Επιλέξτε είτε την “εγκατάσταση” είτε τη “δημιουργία ιστολογίου”, ανάλογα με το αν πρόκειται για ένα υπάρχον όνομα τομέα ή αν πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο,
- Εισάγετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, όπως τον τίτλο και το σλόγκαν της ιστοσελίδας (αυτό θα εμφανίζεται ως μέρος κάθε δημοσίευσης),
- Επιλέξτε αν τα σχόλια είναι ενεργοποιημένα ή όχι από προεπιλογή,
- Επιλέξτε ποιο(α) θέμα(α) ταιριάζει(ουν) καλύτερα στην εμφάνιση και την αίσθηση του τι θέλω να γίνει η ιστοσελίδα μου με την πάροδο του χρόνου,
Συνδεθείτε στο WordPress και κάντε κλικ στο εικονίδιο “Dashboard” στην επάνω γραμμή μενού.
Μόλις ολοκληρώσετε τα βήματα, ήρθε η ώρα να συνδεθείτε στον ιστότοπό σας. Για να το κάνετε αυτό, επιστρέψτε στη διεύθυνση https://www.wordpress.com/signup/ και κάντε κλικ στο “Create Site” (Δημιουργία ιστότοπου). Σε αυτή τη σελίδα, εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και τον κωδικό πρόσβασής σας (θα πρέπει να τα έχετε δημιουργήσει κατά τη διάρκεια του Βήματος 1) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Create Blog” (Δημιουργία ιστολογίου). Η Δημιουργία Ιστοσελίδας WordPress έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στην ευκολία διαχείρισης όσο και στο επίπεδο της σχεδίασης.
Αυτό θα σας μεταφέρει πίσω σε μια οθόνη σύνδεσης, όπου μπορείτε να εισαγάγετε ξανά τα διαπιστευτήριά σας και να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του WordPress! Όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία λογαριασμού σε εμάς, σας συνιστούμε να κάνετε κλικ απευθείας στο λογότυπό μας (“WP Premium”) στην επάνω δεξιά γωνία- αυτό θα σας μεταφέρει κατευθείαν στο ταμπλό μας, όπου βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα!
Επιλέξτε ένα θέμα για τον ιστότοπό σας ή εγκαταστήστε ένα νέο
Το επόμενο βήμα στην δημιουργία ιστοσελίδας WordPress είναι να επιλέξετε ένα θέμα για τον ιστότοπό σας ή να εγκαταστήσετε ένα νέο (από το ταμπλό σας). Τα θέματα είναι τα στοιχεία σχεδιασμού του ιστότοπού σας, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης, των γραμματοσειρών και των χρωμάτων. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ δωρεάν θεμάτων (τα οποία διαθέτουν βασικά χαρακτηριστικά) ή θεμάτων premium (με προηγμένα χαρακτηριστικά).
Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ένα θέμα που είναι εύκολο στη χρήση και την προσαρμογή, ώστε να μπορείτε εύκολα να το ενημερώσετε αργότερα σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στο επιχειρηματικό σας μοντέλο ή στη στρατηγική μάρκετινγκ. Κοιτάξτε επίσης πόσο επαγγελματικό φαίνεται το κάθε θέμα πριν αποφασίσετε ποιο θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Ένας δικηγόρος διαζυγίων μπορεί αν χτίσει ένα site πάνω στο wordpress. Ζητήστε μας εκτίμηση,
Η τελευταία επιλογή είναι η εγκατάσταση ενός νέου θέματος απευθείας μέσα από το ίδιο το WordPress, αφού επιλέξετε “Εμφάνιση” > “Θέματα”. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο για το πώς ακριβώς τα πράγματα φαίνονται στην οθόνη, αλλά απαιτεί περισσότερες τεχνικές γνώσεις από το να επιλέξετε απλά κάτι έτοιμο από το ράφι από κάπου αλλού στο διαδίκτυο
Συμπερασματικά
Στο τέλος, θα πρέπει να έχετε έναν ιστότοπο που είναι έτοιμος για να τον δουν οι επισκέπτες. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως χαρτοφυλάκιο, ιστολόγιο ή απλώς να παρουσιάσετε τη δουλειά σας σε άλλους.
- Δικηγόρος Κ. ΚαμουζήςΒραβευμένο δικηγορικό Website για καμπάνιες SEO με πολλαπλές κατατάξεις στη 1η σελίδα του Google.
- Χειρουργός Κ. ΑποστόλουΒραβευμένο ιατρικό Website για καμπάνιες SEO με πολλαπλές κατατάξεις στη 1η σελίδα του Google. Δείτε τι είπε για εμάς ο ιατρός.
- Ορθοπεδικός Α. Σταθελλης1η σελίδα στη Google σε δεκάδες λέξεις κλειδιά όπως και πρώτες θέσεις. Τι είπε ο γιατρός για εμάς.