Ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Μπαίνεις σε μια ιστοσελίδα για να κάνεις μια αγορά, είδες ένα προιόν που σου άρεσε. Εξαιρετικά! Πατάς για να μπεις στην ιστοσελίδα, περιμένεις, περιμένεις τέλος. Έχεις πάει πίσω για να ψάξεις άλλη ιστοσελίδα για να βρεις αυτό που ψάχνεις. Καθημερινό κλασσικό φαινόμενο. Η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, όχι μόνο για την Google αλλά και την εμπειρία χρήστη.
Ζούμε σε μια πραγματικότητα όπου όλα τα περιμένουμε να γίνουν άμεσα και αυτό γιατί η ίδια τεχνολογία μας έχει μάθει έτσι. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία πετυχαίνει πράγματα που φάνταζαν ανέφικτα. Μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα με ένα κλικ. Σύμφωνα μα έρευμα που έκανε ο Neil Patel, το 40% των χρηστών θα εγκαταλείψει μια ιστοσελίδα αν κάνει να φορτώσει πάνω από 3 δευτερόλεπτα. Ενώ το 32.3% ανέφερε ότι θα περίμενε μέχρι και 6 δευτερόλεπτα να φορτώσει μια σελίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εγκατάλειψης πολλές φορές οφείλεται στην αργή ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας.
Πρόκειται για ένα θέμα πολλών ιστοσελίδων, ειδικότερα στο E-commerce. Παραπάνω από το 70% σε έρευνα έχει δηλώσει ότι αν δει ότι αργεί η φόρτωση της σελίδας για να δουν ένα προιόν έχουν γίνει άφαντοι. Λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι η ταχύτητα της ιστοσελίδας παίζει μεγάλο ρόλο για όλες τις εταιρείες, Οι σελίδες που δεν φορτώνουν γρήγορα χάνουν πελατολόγιο σε καθημερινή βάση. Θα δημιουργήσει πρόβλημα στις πωλήσεις και σίγουρα και στη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τρόπους βελτιστοποίησης.
Τι είναι η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας;
Ενώ η απάντηση φαντάζει πολύ απλή, ας δούμε με λεπτομέρειες τι σημαίνει πραγματικά. Η ταχύτητα της ιστοσελίδας είναι η μέτρηση σε δευτερόλεπτα σε κάθε σελίδα που χρειάζεται για φορτώσει σε μια συσκευή είτε είναι κινητή είτε Desktop PC. Αν τώρα μιλάμε για λεπτά φόρτωσης τότε έχετε ξεκάθαρα μεγάλο πρόβλημα! Κάθε σελίδα μπορείτε να φορτώνει σε διαφορετική ταχύτητα και αυτό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες.
Ακούγεται αγχωτικό και εξουθενωτικό το ξέρω. Να κοιτάς κάθε σελίδα ξεχωριστά για χρόνους φόρτωσης ή να σου χτυπάει καμπανάκια το Google Search Console με προειδοποιήσεις. Ειδικότερα τώρα με τα Core Web Vitals θα το συναντάτε αρκετά συχνά. Πρέπει να επενδύσετε χρόνο και όπου χρειάζεται χρήμα για να φορτώνει η ιστοσελίδα σας γρήγορα. Είναι αναγκαίο αυτό! Παίρνει χρόνο ναι γι αυτό θέλετε ένα έμπειρο επαγγελματία, να εξετάζει κάθε σελίδα και να φροντίσει να φορτώνει άμεσα. Μεγάλες ταχύτητες σημαίνει περισσότερες πωλήσεις.
Τι φταίει στην αρχή φόρτωση της ιστοσελίδας;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αργεί η ιστοσελίδα σας. Πάμε να δούμε τους σημαντικότερους.
Hosting – Φιλοξενία
Όταν ξεκινάτε το στήσιμο της ιστοσελίδας σας, μπορεί να ακολουθήσατε πιο οικονομικές λύσεις. Αυτό όμως μπορεί να φέρει μελοντικά προβλήματα. Για παράδειγμα το Shared Hosting σε υψηλής επισκεψιμότητας σελίδες ενδέχεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ αργή ταχύτητα ακόμα και πτώση του site. Η επιλογή του σωστού Hosting αλλά και του πακέτου που θα είναι δίπλα σας είναι μεγάλης σημασίας. Αν περιμένετε μεγάλη επισκεψιμότητα σκεφτείτε την επιλογή VPS ή Dedicated Hosting από ένα Shared Server. Μπορείτε να εξετάσετε επίσης την επιλογή Cloud που είναι πιο οικονομική από τα προαναφερθέντα.
Το θέμα της ιστοσελίδας
Μερικά θέματα έχουν πολλές παραμετροποιήσεις με πολλά πρόσθετα και επιλογές, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αργή ταχύτητα φόρτωσης. Αν ωστόσο συνεχίζετε να βάζετε νέα πρόσθετα με νέα functions στην ιστοσελίδα σας, η ταχύτητα θα επιβραδυνθεί κι άλλο. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να γίνει αναλυτικός έλεγχος των πρόσθετων και λειτουργιών. Έχω δει πολλές φορές να χρειάζεται ολική ανακτασκευή το site. Συμβαίνει αρκετές φορές όπως και σε κατασκευές wordpress ιστοσελίδων με πολύπλοκα θέματα.
Μεγάλα μεγέθη σε εικόνες
Αν η ιστοσελίδα σας φιλοξενεί πολλές φωτογραφίες, φακέλους ή αρχεία που είναι μεγάλα σε μέηεθος τότε είναι ένας βασικός λόγος καθυστέρησης στη ταχύτητα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε PNG αντί για JPEG για να γλυτώσετε χώρο. Προσπαθήσετε να συμπιέσετε τις φωτογραφίες σας όταν τις ανεβάζετε στο site. Αυτό θα σας γλυτώσει πολύτιμο χρόνο. Υπάρχουν στο WordPress, πολύ αξιόλογα πρόσθετα, τα οποία θα σας βοηθήσουν σε αυτή την δουλειά.
Βίντεο εντός της ιστοσελίδας
Αν ανεβάζετε βίντεο στο hosting που έχετε και να ενσωματώνετε σε άρθρα και βίντεο ξανασκεφτείτε το. Μια καλύ επιλογή είναι να δημιουργήσετε το δικό σας κανάλι και να το περάσετε στη σελίδα σας. Κερδίστε με κάθε τρόπο χώρο και χρόνο για την σελίδα σας.
Μη βελτιστοιοιημένοι Περιηγητές και πρόσθετα
Η ταχύτητα μπορεί να επηρεαστεί από μη βελτιστοποιημένους περιηγητές, πρόσθετα και εφαρμογές. Είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε τσεκαρίσματα το site σας με όλους τους περιηγητές και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό.
Widgets
Πολλά widgets όπως τα social media κουμπιά μπορεί να καθυστερήσουν την ιστοσελίδα σας. Δείτε τι χρειάζεστε και τι όχι. Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε ρωτήστε ειδικούς. Μπορούν να σας βρουν λύσεις και να γλυτώσετε την επιπλέον επιβάρυνση της ταχύτητας με τις ίδιες λειτουργίες.
Πολλές διαφημίσεις
Αν η ιστοσελίδα σας περιλαμβάνει πολλές διαφημίσεις που ενοχλούν τους επισκέπτες, τότε μπορεί να καθυστερήσουν την ταχύτητα. Γι αυτό πρέπει να είστε επιλεκτικοί μετις διαφημίσεις εντός της σελίδας.
Πρόβληματα με τον κώδικα
Αν το HTML, CSS, Javascript δεν είναι βελτιστοποιημένα αυτό επηρεάζει άμεσα την ταχύτητα της ιστοσελίδας. Με την εφαρμογή Gzip Compression θα γλυτώσετε χρόνο στη φόρτωση της ιστοσελίδας. Συμβουλευτείτε ειδικούς για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ταχύτητα επηρεάζει την κατάταξη και πως;
Η απλή απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ναι, η ταχύτητα επηρεάζει την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι τους οποίους θα εξετάσουμε παρακάτω αλλά, ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι πλέον αποτελεί παράγοντα κατάταξης στον αλγόριθμο της Google. Αυτό έγινε γνωστό το 2010, όταν η Google ανακοίνωση ότι η ταχύτητα είναι ένας βασικός παράγοντας κατάταξης. Άρα λοιπόν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψιν. Το ίδιο πρέπει και εσείς.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πιο έμμεσοι όπου η ταχύτητα επηρεάζει το SEO. Είναι πραγματικά κάτι που οι SEO Marketers παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια να το αποκωδικοποιήσουν. Αυτό συμβαίνει διότι η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας επηρεάζει το SEO με διαφορετικούς τρόπους.
Πρώτα από όλα, με την βελτιστοποίηση της ταχύτητας φόρτωσης σε 1 ή 2 δευτερόλεπτα θα αυξήσετε και το conversion rate. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα οι χρήστες θα εγκαταλείψουν την ιστοσελίδα σχεδόν άμεσα αν καθυστερήσει να ανοίξει ή δεν προσφέρει αξία στον επισκέπτη. Αυτοί οι 2 παράγοντες είναι στοιχεία που η Google τα βλέπει πολύ σοβαρά. Αν και το ποσοστό εγκατάλειψης δεν επηρεάζει άμεσα στο SEO, είναι ένα δείγμα χαμηλής ταχύτητας φόρτωσης, ή κακού περιεχομένου.
Εφόσον αντιληφθεί η Google, ότι οι χρήστες δεν βρίσκουν την πληροφορία που θα ήθελαν και ότι το περιεχόμενο σας δεν αποδίδει, τότε θα έχετε απώλεια κατάταξης, ή δεν θα μπορείτε να διεκδικήσετε τις ψηλότερες θέσεις αν είστε πιο πίσω.
Η αύξηση της ταχύτητας θα βελτιώσει και την εμπειρία χρήστη. Θα αυξήσει τον χρόνο παραμονής των επισκεπών. Είναι κομβικής σημασίας η ιστοσελίδα σας να είναι user και mobile friendly και να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.
Mobile vs Desktop Υπολογιστή – Πως επηρεάζεται η κατάταξη
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα στις σελίδες σας είναι η η σύγκριση κινητών συσκευών με Desktop PC. Με την ραγδαία αύξηση σε σερφάρισμα από Smartphones ή tablets έχει γίνει αναγκαία επιλογή η κορυφαία ταχύτητα.
Το 30% των χρηστών από κινητές συσκευές εγκαταλείπουν αγορές από μια ιστοσελίδα, αν δεν είναι βελτιστοποιημένη για κινητές συσκευές και αυτό το ποσοστό να είστε σίγουροι θα αυξηθεί. Κάθε μέρα οι αναζητήσεις από κινητές συσκευές αυξάνονται σε καθημερινή βάση, οι μηχανές αναζήτησης προσαρμόζονται. Αυτό σημαίνει πλέον ότι η Google λαμβάνει πολύ σοβαρά την απόδοση στα κινητά. Έτσι πρέπει και εσείς!
Άλλωστε οι χρήστες να θυμάστε ότι μπορεί πολλοί υποψήφιοι πελάτες σας να μην δουν ποτέ την Desktop έκδοση του υπολογιστή σας. Οπότε λάβετε σοβαρά υπόψιν κάθε λεπτομέρεια στα κινητά της ιστοσελίδας σας και φυσικά μεγάλες ταχύτητες φόρτωσης. Συνολικά οι σελίδες σας μπορεί να δείχνουν εξαιρετικές στον υπολογιστή και να πείτε όλα καλά, αλλά αν δεν φορτώνουν άμεσα σε κινητές συσκευές, οι μηχανές αναζήτησης θα σας τιμωρήσουν.
Ποια εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας;
Το PageSpeed Insights είναι το εργαλείο που μπορεί να σας αξιολογήσει την απόδοση και ταχύτητα της ιστοσελίδας σας. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν στη προσπάθεια σας να βελτιώσετε την σελίδα σας. Πάμε να τα δούμε.
Webpage Test: Ένα εργαλείο όπου μπορείτε να δείτε γρήγορα μετρήσεις και προτάσεις για να βελτιώσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας
Yui Compressor: Αυτό το εργαλείο σας βοηθάει να συμπιέσετε τον κώδικα της ιστοσελίδας σας, με βελτιστοποίηση στο Javascript και το CSS για να αυξήσετε την ταχύτητα φόρτωσης.
Yslow: Πρόκειται για πρόσθετο που σας δίνει στατιστικά για την απόδοση της ιστοσελίδας.
On Crawl: Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την απόδοση της ιστοσελίδας σας. Σας δείχνει επίσης ποιες σελίδες χρειάζονται βελτιστοποίηση.
GTMetrix: Ένα από τα πιο διάσημα εργαλεία μέτρησης ταχύτητας. Σας παρουσιάζει αναλυτικά πληροφορίες και προτάσεις για την βελτιστοποίηση με βαθμολογίες.
Συνοψίζοντας
H ταχύτητα σε κάθε σελίδα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία σας. Έχει άμεση σύνδεση με το conversion rate, την εμπιστοσύνη και την σταθερή σύνδεση με τους πελάτες σας. Είδαμε στον οδηγό αρκετά πράγματα τα οποία καθυστερούν την ιστοσελίδα σας και χρειάζονται βελτίωση.
Είδαμε επίσης πως η ταχύτητα επηρεάζει την κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα και ποια εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν στη ταχύτητα και το τεχνικό SEO.
Η ταχύτητα μετριέται σε δευτερόλεπτα και τώρα είναι ή ωρα για να την βελτιώσετε. Η ταχύτητα από σελίδα σε σελίδα διαφέρει.
Το θέμα σας, το hosting, πρόσθετα, κώδικας, περιηγητές και διαφημίσεις είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα. Οι συσκευές είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στο SEO, καθώς υπάρχουν διαφορποιήσεις από Mobile σε Desktop. Εξασφαλίστε την μέγιστη απλοδοση και στα 2.
Είμαστε στη διάθεση σας για να δούμε αναλυτικά την δική σας ιστοσελίδα και να την βελτιστοποιήσουμε σε ταχύτητα και συμβατότητα προς τις κινητές συσκευές. Επικοινωνήστε μαζί μας για δωρεάν εκτίμηση.
Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.
- Δικηγόρος Κ. ΚαμουζήςΒραβευμένο δικηγορικό Website για καμπάνιες SEO με πολλαπλές κατατάξεις στη 1η σελίδα του Google.
- Χειρουργός Κ. ΑποστόλουΒραβευμένο ιατρικό Website για καμπάνιες SEO με πολλαπλές κατατάξεις στη 1η σελίδα του Google. Δείτε τι είπε για εμάς ο ιατρός.
- Ορθοπεδικός Α. Σταθελλης1η σελίδα στη Google σε δεκάδες λέξεις κλειδιά όπως και πρώτες θέσεις. Τι είπε ο γιατρός για εμάς.