fbpx
+(30) 697 213 2823 [email protected] Δημητρακοπούλου 65, Καλλιθέα
Τι είναι το Yoast SEO

Τι είναι το Yoast SEO στο WordPress και πως το Χρησιμοποιώ στη σελίδα μου;

Την τελευταία δεκαετία, το WordPress έχει εξελιχθεί από μια απλή εφαρμογή blogging σε ένα ισχυρό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Τώρα χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία ορισμένων από τους μεγαλύτερους ιστότοπους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των TechCrunch, The New Yorker και BBC America. Ένας από τους κύριους λόγους για την απίστευτη δημοτικότητα του WordPress είναι η ικανότητά του να εγκαθιστά πρόσθετα που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και την εμφάνισή του. Όταν δημιουργείτε ένα blog ή έναν ιστότοπο, είναι απολύτως απαραίτητο να σκεφτείτε τους τρόπους προώθησης του ιστολογίου σας και διάθεσης του στο κοινό.

Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι μέσω SEO (Search Engine Optimisation), μια τεχνική για τη βελτίωση της ορατότητας της οργανικής μηχανής αναζήτησης του ιστότοπου. Για αυτόν τον οδηγό, θα υποθέσω ότι είστε κάπως εξοικειωμένοι με τα βασικά της On-Page (εσωτερικής και τεχνικής) βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης.

Τι είναι το Yoast SEO;

Αν και το SEO έχει πολλά στοιχεία, ευτυχώς για εμάς, υπάρχει ένας τόνος προσθηκών στη διάθεσή μας. Επί του παρόντος, το πιο δημοφιλές πρόσθετο SEO για το WordPress είναι το Yoast SEO Plugin, ένα πολύ ισχυρό πρόσθετο που βελτιώνει τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης του WordPress. Αυτό το πρόσθετο μπορεί να βελτιώσει δραματικά την κατάταξη του ιστότοπού σας στις μηχανές αναζήτησης και να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών που φτάνουν στον ιστότοπό σας. Αυτός ο οδηγός για το Yoast SEO για WordPress θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία λήψης, εγκατάστασης και διαμόρφωσης αυτής της απίστευτης προσθήκης. Ας αρχίσουμε!

Το Yoast SEO για WordPress δημιουργήθηκε το 2010 από μια μικρή ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης που ονομάζεται Yoast. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Joost de Valk το 2006 και τώρα απασχολεί σχεδόν 50 άτομα. Η εταιρεία είναι κυρίως γνωστή για το πρόσθετο SEO της, αλλά έχει επίσης κυκλοφορήσει πρόσθετα ηλεκτρονικού εμπορίου, ενότητες Drupal και πρόσθετα SEO βίντεο. Το Yoast SEO για WordPress είναι το πιο δημοφιλές πρόσθετο SEO του WordPress που είναι διαθέσιμο και χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή από περισσότερους από 5 εκατομμύρια ιστότοπους. Είναι ένα πρόσθετο γεμάτο δυνατότητες που διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για έναν επαγγελματία ειδικό SEO για τη βελτιστοποίηση ενός ιστότοπου WordPress.

Yoast SEOΕγκατάσταση Yoast SEO για WordPress

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι παρόμοια με αυτή άλλων προσθηκών WordPress.

 

1. Συνδεθείτε στην ενότητα διαχείρισης της εγκατάστασης του WordPress

2. Κάντε κλικ στο «Πρόσθετα» στο αριστερό μενού

3. Κάντε κλικ στο «Προσθήκη νέου» στο υπομενού Προσθήκες

4. Στη δεξιά πλευρά, θα δείτε ένα πλαίσιο αναζήτησης.

Αναζητήστε το “Yoast SEO” για να βρείτε το πρόσθετο Εγκατάσταση του Yoast SEO Plugin

5. Το WordPress θα σας εμφανίσει προσθήκες που ταιριάζουν με τον όρο αναζήτησης.

Το “Yoast SEO” πρέπει να είναι το πρώτο αποτέλεσμα.

Κάντε κλικ στην «Εγκατάσταση τώρα» στη δεξιά πλευρά της καταχώρισής του.

6. Θα λάβετε ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα σας ρωτάει εάν θέλετε να συνεχίσετε. Κάντε κλικ στο “Ok”

7. Μόλις εγκατασταθεί η προσθήκη, κάντε κλικ στο σύνδεσμο «Ενεργοποίηση προσθήκης». Συγχαρητήρια!

Το πρόσθετο έχει εγκατασταθεί.

Διαβάστε  Λέξεις κλειδιά σε κείμενα - Ποιος είναι ο σκοπός τους;

8. Οι επιλογές για το Yoast SEO θα παρατίθενται στο αριστερό μενού, κάτω από τις “Ρυθμίσεις”.

 Συνδέστε τα εργαλεία webmaster στον ιστότοπό σας

Το επόμενο βήμα είναι να συνδέσετε τα εργαλεία webmaster που χρησιμοποιείτε με τον ιστότοπό σας. Τα εργαλεία webmaster σάς δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πόσο καλά αποδίδει ο ιστότοπός σας στις μηχανές αναζήτησης. Σας παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τους επισκέπτες του ιστότοπού σας και σας ειδοποιούν για τυχόν προβλήματα με τον ιστότοπό σας.

Τα πιο δημοφιλή εργαλεία webmaster είναι το Google Search Console, το Bing Webmaster Tools και το Yandex Webmaster Tools. Η ενσωμάτωση των εργαλείων webmaster είναι εύκολη χάρη στο Yoast SEO!

1. Επισκεφτείτε τα εργαλεία webmaster που σας ενδιαφέρουν να ρυθμίσετε και προσθέστε τον ιστότοπό σας.

2. Μόλις προσθέσετε τον ιστότοπο, θα λάβετε έναν κωδικό για προσθήκη στον ιστότοπό σας, ο οποίος θα επαληθεύει ότι ο ιστότοπος είναι δικός σας. Αντέγραψε αυτόν τον κωδικό.

3. Μεταβείτε στο ιστολόγιό σας και πλοηγηθείτε στον Πίνακα ελέγχου SEO του Yoast Yoast SEO Plugin Dashboard

4. Προσθέστε τον κωδικό σας στο σχετικό πεδίο και κάντε κλικ στο «Αποθήκευση αλλαγών»

5. Επιστρέψτε στον ιστότοπο των εργαλείων για webmasters και επιβεβαιώστε ότι ο ιστότοπός σας έχει συνδεθεί με τον λογαριασμό σας

Yoast SEO Webmaster Tools

Ενημερώστε τους τίτλους και τα meta του ιστότοπού σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας είναι να διασφαλίσετε ότι οι σελίδες σας έχουν σχετικούς τίτλους και ετικέτες που είναι χρήσιμες τόσο για τις μηχανές αναζήτησης όσο και για τους χρήστες. Η προσθήκη του Yoast SEO κάνει αυτήν την εργασία απλή! Κάντε κλικ στο σύνδεσμο Τίτλοι & Μεταστάσεις στο μενού Yoast SEO για να ξεκινήσετε.

Yoast SEO Meta Titles

Στην καρτέλα γενικά, μπορείτε να ορίσετε ποιο διαχωριστικό χρησιμοποιείτε για τίτλους σελίδων. Είναι σε μεγάλο βαθμό αισθητικό, αλλά μερικοί, πιστεύουν ότι ορισμένα σύμβολα είναι πιο ελκυστικά για τους χρήστες που περιηγούνται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Η “αναγκαστική επανεγγραφή τίτλων” είναι η διόρθωση οποιουδήποτε προτύπου έχει τη δική του λειτουργία τίτλου SEO που παρεμβαίνει στην προσθήκη Yoast SEO. Η καρτέλα αρχικής σελίδας θα σας επιτρέψει να τροποποιήσετε γρήγορα τους τίτλους και τις μεταδόσεις της αρχικής σελίδας του ιστότοπού σας.

Χρήσιμο όταν θέλετε να αλλάξετε γρήγορα τον τίτλο της σελίδας προορισμού του ιστότοπου.

Όλες οι σελίδες μπορούν να βελτιστοποιηθούν με βάση τη σελίδα και θα σας δείξω πώς να το κάνετε αυτό αργότερα σε αυτόν τον οδηγό.

Η καρτέλα Τύποι αναρτήσεων είναι το σημείο όπου το Yoast SEO Plugin αρχίζει πραγματικά να σας δείχνει πόσο ισχυρό είναι! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρότυπα που ορίζουν τι λένε οι τίτλοι και οι μετα-ετικέτες περιγραφής σε κάθε σελίδα.

Αυτά τα πρότυπα είναι πολύ εύχρηστα καθώς σας επιτρέπουν να δημιουργείτε εύκολα τίτλους και ετικέτες φιλικούς προς το SEO για ολόκληρο τον ιστότοπο.

Τύποι αναρτήσεων Yoast SEO

Η προσθήκη SEO Yoast καθορίζει έναν αριθμό στοιχείων προτύπων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, συμπεριλαμβανομένων των %%title%%, %%page%%, %%sep%% και %%sitename%%. Μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε αυτά τα στοιχεία για να δημιουργήσετε απίστευτους τίτλους για κάθε σελίδα.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των meta robots, που σας επιτρέπουν να αποκρύψετε ορισμένες σελίδες από τις μηχανές αναζήτησης. Σημείωση: Εάν θέλετε οι αναρτήσεις και οι σελίδες σας να ευρετηριάζονται από τις μηχανές αναζήτησης, δεν συνιστώ να ελέγξετε την ετικέτα noindex.

Οι σελίδες Taxonomies και Archives σάς επιτρέπουν να τροποποιήσετε τους τίτλους και την μετα-περιγραφή με παρόμοιο τρόπο.

Ρυθμίσεις Yoast Taxonomies Σημείωση: Να είστε προσεκτικοί σε αυτό που κάνετε noindex, καθώς αν κάνετε noindex ορισμένες ταξινομίες, δεν θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Τούτου λεχθέντος, το noindex σε ετικέτες και κατηγορίες θα πρέπει να γίνει με προσοχή. Αν δεν είστε σίγουροι μην το κάνετε. Μιλήστε με επαγγελματία.

Διαβάστε  Τι είναι οι εμφανίσεις στο Instagram - Οι διαφορές με την Απήχηση

Διαβάστε – 10 Τρόποι για να μπείτε στη πρώτη σελίδα της Google

Ολοκληρώστε την ενότητα κοινωνικών δικτύων

Αν και οι μηχανές αναζήτησης δεν λαμβάνουν υπόψη την κοινή χρήση/δραστηριότητα κοινωνικής δικτύωσης όταν πρόκειται για την κατάταξη αναζήτησης, η συσχέτιση του ιστότοπού σας με τα κοινωνικά προφίλ σας είναι απαραίτητη για σκοπούς κοινής χρήσης.

Ρυθμίσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης Yoast SEO

Προσθέστε τυχόν λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τον ιστότοπό σας σε αυτήν την ενότητα. Στη συνέχεια, η προσθήκη SEO Yoast θα προσθέσει ορισμένες πληροφορίες στον ιστότοπό σας που ενημερώνουν τις μηχανές αναζήτησης για τη σχέση σας με αυτούς τους λογαριασμούς. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πληροφορίες που βοηθούν τους ιστότοπους κοινωνικών μέσων να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες πληροφορίες όταν κάποιος συνδέεται με τον ιστότοπό σας. Για παράδειγμα, στην καρτέλα Facebook, μπορείτε να προσθέσετε μεταδεδομένα Open Graph — λέγοντας στο Facebook ποια εικόνα, τίτλο και περιγραφή θα χρησιμοποιήσει όταν κάποιος μοιράζεται τον ιστότοπό σας από το Facebook.

Διαμορφώστε τους χάρτες ιστοτόπου XML σας

Οι χάρτες ιστότοπου XML παρέχουν στις μηχανές αναζήτησης πληροφορίες σχετικά με τις σελίδες στον ιστότοπό σας, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεών τους URL. Το πρόσθετο SEO Yoast σάς δίνει μεγάλο έλεγχο στους χάρτες ιστότοπού σας.

Σας επιτρέπει να αλλάξετε τις σελίδες που περιλαμβάνονται στον χάρτη ιστότοπου, να αλλάξετε πόσες εγγραφές υπάρχουν σε κάθε ιστότοπο και πολλά άλλα. Να θυμάστε ότι η πρώτη σελίδα στη Google σε απαιτητικές λέξεις κλειδιά δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το On Page SEO είναι το πρώτο μέρος του παζλ.

Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στην ενότητα Για προχωρημένους

Η ενεργοποίηση του breadcrumbs προσθέτει συνδέσμους στην κορυφή κάθε σελίδας που αντιπροσωπεύουν τη διαδρομή προς τη σελίδα (Για παράδειγμα: Όνομα τοποθεσίας > Ιστολόγιο > Τίτλος ανάρτησης). Μπορεί επίσης να προσθέσει ψίχουλα στις σελίδες αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης, κάτι που δίνει στον αναγνώστη λίγο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δομή του ιστότοπού σας.

Η ενότητα μόνιμων συνδέσμων σάς επιτρέπει να αλλάξετε τη δομή των διευθύνσεων URL και να τις κάνετε φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης. Η ενότητα τροφοδοσίας RSS σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τις ροές δεδομένων σας, προσθέτοντας τμήματα κειμένου πριν και μετά από κάθε καταχώριση ροής. Αυτό είναι χρήσιμο εάν θέλετε να αποφύγετε τρίτα μέρη να χρησιμοποιούν το περιεχόμενό σας χωρίς αναφορά. Μπορείτε να εισαγάγετε μεταβλητές που διασφαλίζουν ότι η σελίδα σας θα αναφέρεται πάντα. Σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο SEO, όλα αυτά που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι υποχρεώση του κάθε επαγγελματία!

Επεξεργασία αρχείων robots.txt και .htaccess (μόνο εάν χρειάζεται)

Αυτή η ενότητα είναι αρκετά προχωρημένη και πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή.

Επεξεργαστής αρχείων SEO Yoast Μαζική επεξεργασία: Αυτή η επιλογή σάς επιτρέπει να επεξεργάζεστε μαζικά τους μετα-τίτλους και τις περιγραφές πολλών σελίδων.

Yoast SEO Bulk Editor Επεξεργαστής αρχείων: Σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε αρχεία robots.txt και .htaccess.

Yoast SEO Robots.txt και .htaccess editor Robots.txt: Το αρχείο που χρησιμοποιείται για να αποκλείσει ή να επιτρέψει σε συγκεκριμένες μηχανές αναζήτησης να προβάλλουν και να ευρετηριάζουν συγκεκριμένες σελίδες στους ιστότοπούς σας. Είναι το πρώτο αρχείο που επισκέπτονται οι μηχανές αναζήτησης όταν προσπαθούν να ανιχνεύσουν τον ιστότοπο.

Σας συνιστώ να μην μπλέξετε με το robots.txt εκτός και αν είστε 100% σίγουροι για το τι κάνετε. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το robots.txt, ανατρέξτε στον οδηγό μας. .htaccess – ένα αρχείο διαμόρφωσης που χρησιμοποιείται κυρίως για ανακατευθύνσεις σε όλο τον ιστότοπο, όπως το HTTP σε HTTPS.

Διαβάστε  3 τρόποι για να επηρεάζεις το κοινό σου στο Instagram

Εισαγωγή και εξαγωγή: Μια επιλογή εισαγωγής και εξαγωγής ρυθμίσεων SEO

Επιτέλους, τα καταφέρατε μέσα από την ενότητα διαμόρφωσης! Μην ανησυχείτε για την ολοκλήρωση όλων των επιλογών διαμόρφωσης αμέσως, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε αργότερα και να κάνετε μερικές ακόμη τροποποιήσεις. Το Yoast SEO κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γράφονται και καταγράφονται οι αναρτήσεις. Για αρχή, θα παρατηρήσετε ότι η ενότητα Αναρτήσεις >

Λίστα αναρτήσεων SEO Yoast

Υπάρχουν νέες στήλες για «Τίτλος SEO», Meta Description», «Εστίαση λέξης-κλειδιού» και «Meta keywords» (εάν έχετε ενεργοποιήσει αυτήν την επιλογή).

Η γκρίζα κουκκίδα στη στήλη SEO θα γίνει πράσινη όταν έχετε βελτιστοποιήσει σωστά κάθε ανάρτηση. Αν είναι κόκκινο σημαίνει ότι η σελίδα έχει σημαντικά προβλήματα SEO και αν είναι πορτοκαλί/κίτρινο σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Οι σελίδες επεξεργασίας ανάρτησης και προσθήκης νέων αναρτήσεων θα έχουν επίσης προστεθεί μια νέα ενότητα, που ονομάζεται “Yoast SEO”. Αυτή η νέα ενότητα έχει πέντε βασικά στοιχεία: Γενικά: Εδώ προσθέτετε τη λέξη-κλειδί εστίασης (τη λέξη-κλειδί για την οποία θέλετε να κατατάξετε), τον τίτλο της σελίδας και τη μετα-περιγραφή της.

Μόλις προσθέσετε τη λέξη-κλειδί εστίασης, το Yoast θα σας πει πόσο ισχυρό είναι το άρθρο, ο τίτλος της σελίδας, η διεύθυνση URL σελίδας και η μετα-περιγραφή.

Ρυθμίσεις SEO Yoast Ανάλυση σελίδας: Αφού προσθέσετε μια λέξη-κλειδί εστίασης και αποθηκεύσετε το άρθρο, αυτή η καρτέλα θα σας δώσει πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά βελτιστοποιημένη είναι η σελίδα. Θα εξετάσει πολλές πτυχές, όπως η πυκνότητα των λέξεων-κλειδιών, το μήκος περιεχομένου, ο αριθμός εξερχόμενων συνδέσμων, η βελτιστοποίηση τίτλου σελίδας και πολλά άλλα.

Βασικά σας καθοδηγεί στα βήματα που είναι απαραίτητα για τη σωστή βελτιστοποίηση της σελίδας σας!

Ενότητα ανάλυσης SEO Yoast Για προχωρημένους: Αυτή η ενότητα σάς επιτρέπει να αλλάξετε την κατάσταση ευρετηρίου/χωρίς ευρετήριο της σελίδας, τις ρυθμίσεις των μεταρομπότ και την κανονική διεύθυνση URL. Θα πρέπει να αφήσετε αυτές τις ρυθμίσεις στην προεπιλεγμένη θέση τους για τις περισσότερες δημοσιεύσεις.

Από προεπιλογή, όλες οι αναρτήσεις και οι σελίδες έχουν οριστεί σε ευρετηρίαση και παρακολούθηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να ευρετηριάσουν και να εμφανίσουν τη σελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης καθώς και να ακολουθήσουν τους συνδέσμους στη σελίδα σας.

Noindex – Εμποδίζει τις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν τη συγκεκριμένη σελίδα

Nofollow – Στέλνει το Μήνυμα στις Αράχνες της Google να μην περνούν εξουσία και βαρύτητα μέσω των συνδέσμων στη συγκεκριμένη σελίδα

Yoast Advanced Settings Κοινωνικά: Η ενότητα κοινωνικών δικτύων σάς επιτρέπει να επεξεργάζεστε τον τρόπο εμφάνισης της σελίδας στο Facebook και στο Twitter όταν οι χρήστες τη μοιράζονται.

Yoast Social Settings Αναγνωσιμότητα: Αυτή η ενότητα εμφανίζει τη βαθμολογία αναγνωσιμότητας της ανάρτησης και παρέχει συστάσεις για το πώς πρέπει να κάνετε για να τη βελτιώσετε.

Όπως μπορείτε να δείτε — το Yoast SEO Plugin κάνει το SEO εύκολο! Είναι απλό να ελέγξετε εάν κάθε σελίδα που γράφετε έχει καλή βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης On-Page πριν τη δημοσιεύσετε και έχετε κάποια ισχυρή λειτουργικότητα στα χέρια σας.

Συμπερασματικά

Το Yoast SEO, είναι ένα εργαλείο που σας δίνει κατεύθυνση για το πως να κινηθείτε. Σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την επιτυχία και δεν πρέπει να πάτε ρομποτικά. Μιλάμε για ανθρώπους που θα διαβάζουν τα άρθρα και τις σελίδες σας. Το SEO χρειάζεται χρόνο, πόρους, ανθρώπους με πείρα. Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας Project!

Καλέστε για Προσφορά