fbpx
+(30) 697 213 2823 [email protected] Δημητρακοπούλου 65, Καλλιθέα
αναβαθμιση laptop

Χρειάζεται αναβάθμιση ή αλλαγή το laptop σας ; Πως να το ξέρετε (Αναλυτικός Οδηγός)

Η απόφαση για την αναβάθμιση ή η αντικατάσταση ενός φορητού υπολογιστή είναι μια μεγάλη απόφαση και μπορεί να είναι περίπλοκο να γνωρίζετε πότε ή ακόμα και αν θέλετε. Θα πρέπει να εξετάσετε εάν το έργο αξίζει τον κόπο, εάν είναι φθηνότερο να αντικατασταθεί ή να ξαναχτιστεί, και εάν πρέπει ή όχι να το κάνετε πραγματικά.

Τα διάφορα εξαρτήματα ενός φορητού υπολογιστή δεν είναι τόσο εύκολο να αντικατασταθούν όσο σε έναν Desktop υπολογιστή, αλλά είναι σίγουρα δυνατή η αναβάθμιση ενός φορητού υπολογιστή αν έχετε την υπομονή και τα κατάλληλα εργαλεία. Τούτου λεχθέντος, μερικές από τις παρακάτω προτάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση εξωτερικού υλικού για συμπλήρωση για παρωχημένα, ελλείποντα ή κατεστραμμένα εσωτερικά εξαρτήματα.

Περάστε στην παρακάτω ενότητα που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο λόγο που θέλετε να αναβαθμίσετε ή να αντικαταστήσετε το φορητό σας υπολογιστή. Θα βρείτε τις επιλογές σας και τις προτάσεις σας για το τι πρέπει να κάνετε σε κάθε σενάριο.

Συμβουλή: Εάν ο φορητός υπολογιστής σας δεν λειτουργεί σωστά, θα μπορούσατε να αποφύγετε να ξοδέψετε χρόνο για να το αναβαθμίσετε ή να τον αντικαταστήσετε, απλώς ακολουθώντας κάποιους οδηγούς πώς να ξεκινήσετε να εργάζεστε ξανά. Δείτε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να διορθώσετε έναν υπολογιστή που δεν θα ενεργοποιηθεί αν αυτό συμβαίνει.

Σημείωση: Αν αποφασίσετε να επιδιορθώσετε τον υπολογιστή σας από έναν επαγγελματία αντί να αντικαταστήσετε τα μέρη σας ή να αγοράσετε ένα ολοκαίνουργιο σύστημα, ανατρέξτε στην ενότητα Ολοκλήρωση του υπολογιστή σας: Πλήρεις συχνές ερωτήσεις για μερικές συμβουλές.

Το laptop μου είναι πολύ αργό

Το βασικό υλικό που καθορίζει την ταχύτητα ενός υπολογιστή είναι η CPU και η μνήμη RAM. Θα μπορούσατε να αναβαθμίσετε αυτά τα εξαρτήματα, αλλά δεν είναι εξαιρετικά εύκολο να το κάνετε σε ένα φορητό υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, εάν διαπιστώσετε ότι είτε είναι κατεστραμμένα ή δεν είναι μέχρι τα ίδια στις απαιτήσεις σας, η αντικατάσταση του φορητού υπολογιστή είναι μάλλον μια σοφή απόφαση.

Ωστόσο, από τα δύο, η μνήμη είναι η πιο εύκολη λύση. Εάν χρειάζεστε περισσότερη μνήμη RAM ή θα θέλατε να αντικαταστήσετε μια χαλασμένη μνήμη, και είστε εντάξει να το κάνετε μόνοι σας, μπορείτε να ανοίξετε το κάτω μέρος του φορητού υπολογιστή και να αντικαταστήσετε με προσοχή την μνήμη.

Πριν ανοίξετε το φορητό σας υπολογιστή και αντικαταστήσετε κάτι ή τον πετάξετε και αγοράσετε ένα ολοκαίνουργιο, θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσετε μερικά πιο εύκολα και λιγότερο ακριβά πράγματα. Ένα αργό φορητό υπολογιστή μπορεί να τον κάνει να φαίνεται ότι χρειάζεται να αντικατασταθεί ή να αναβαθμιστεί όταν το μόνο που χρειάζεται πραγματικά είναι λίγο TLC.

Δείτε πόσο αποθηκευτικό χώρο έχετε

Εάν ο σκληρός δίσκος του φορητού σας υπολογιστή είναι χαμηλός στον ελεύθερο χώρο, μπορεί σίγουρα να αλλοιώσει τα πράγματα και να κάνει τα προγράμματα να ανοίξουν πιο αργά ή να περιμένετε για ένα save μια ζωή.

Εάν πρέπει να μετακινήσετε μερικά μεγάλα αρχεία από το σκληρό σας δίσκο για να ελευθερώσετε γρήγορα χώρο για να δείτε αν αυτό βοηθά τη συνολική απόδοση, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο ελεύθερου αναλυτή χώρου στο δίσκο για να δείτε πού πηγαίνει όλος ο χρησιμοποιούμενος χώρος.

Διαβάστε  Επισκευή σκληρού εξωτερικού δίσκου – Πως γίνεται

Διαγραφή ανεπιθύμητων αρχείων

Τα προσωρινά αρχεία μπορούν να καταλάβουν φορτία ελεύθερου χώρου με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας όχι μόνο σε ένα πλήρες σκληρό δίσκο, αλλά και δυσκολευόντας την επιτυχία των επιδόσεων κάνοντας τα προγράμματα να εργάζονται σκληρότερα ή να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κάνουν τα καθημερινά τους καθήκοντα.

Ξεκινήστε με την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας. Αυτά τα αρχεία είναι ασφαλή για την κατάργηση, αλλά όταν απομείνουν και δεδομένου του χρόνου, σίγουρα θα επιβραδύνει το φορτίο της σελίδας και ενδεχομένως και ολόκληρο τον υπολογιστή.

Επίσης, διαγράψτε τυχόν προσωρινά αρχεία που ενδέχεται να κρατούν τα Windows. Μπορούν συχνά να χρησιμοποιούν πολλαπλά gigabytes αποθηκευτικού χώρου.

Κάντε Defrag το σκληρό σας δίσκο

Καθώς όλο και περισσότερα αρχεία προστίθενται και αφαιρούνται από το σκληρό δίσκο του φορητού υπολογιστή σας, η συνολική δομή των δεδομένων γίνεται κατακερματισμένη και επιβραδύνει τους χρόνους ανάγνωσης και εγγραφής.

Μπορείτε να κάνετε Defrag το σκληρό δίσκο με ένα δωρεάν εργαλείο defrag όπως το Defraggler. Εάν ο φορητός υπολογιστής σας χρησιμοποιεί ένα SSD αντί για έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.

Ελέγξτε για κακόβουλα προγράμματα

Μπορεί να φαίνεται περίεργο να ελέγχετε για ιούς όταν εξετάζετε αν θα πρέπει να αντικαταστήσετε ή να ενημερώσετε το φορητό υπολογιστή σας, αλλά το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να είναι ένας σοβαρός λόγος για έναν αργό φορητό υπολογιστή.

Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς ώστε να παραμείνετε πάντα προστατευμένοι από απειλές ή να σαρώσετε τον υπολογιστή σας για ιούς πριν εκκινήσετε, αν δεν μπορείτε να συνδεθείτε.

Χρειάζομαι περισσότερο αποθηκευτικό χώρο

Εάν εκτελέσετε τις παραπάνω εργασίες, δεν έχετε ξεκαθαρίσει αρκετό χώρο αποθήκευσης ή εάν χρειάζεστε επιπλέον σκληρούς δίσκους στο φορητό σας υπολογιστή για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αρχείων ή να αποθηκεύσετε δεδομένα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο για να επεκτείνετε το χώρο αποθήκευσης του φορητού υπολογιστής.

Το καλύτερο πράγμα για τις εξωτερικές συσκευές είναι ότι είναι εξωτερικές, συνδέονται με το φορητό υπολογιστή μέσω USB αντί να κάθονται μέσα στο περίβλημα του φορητού υπολογιστή σαν τον κύριο σκληρό δίσκο. Αυτές οι συσκευές παρέχουν άμεσο πρόσθετο χώρο στο σκληρό δίσκο για οποιονδήποτε λόγο όπως αρχεία εγκατάστασης λογισμικού, συλλογές μουσικής και βίντεο κ.λπ.

Η αγορά ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου είναι φθηνότερη και πολύ πιο εύκολη από την αντικατάσταση του εσωτερικού.

Καθαρίστε το Laptop

Εάν τα ανοίγματα στους ανεμιστήρες του φορητού σας υπολογιστή είναι γεμάτα σκόνη, τρίχες και άλλη βρωμιά, τα εσωτερικά εξαρτήματα μπορούν να ζεσταθούν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θεωρείται ασφαλές. Αυτό μπορεί να τα αναγκάσει να εργάζονται υπερωρίες που μπορούν να πάρουν τον πρωταρχικό σκοπό τους να κρατήσουν το φορητό υπολογιστή σας σε κορυφαία κατάσταση λειτουργίας.

Ο καθαρισμός αυτών των περιοχών του φορητού υπολογιστή μπορεί να δροσίσει το εσωτερικό καθώς και να αποτρέψει οποιοδήποτε υλικό από την υπερθέρμανση.

Διαβάστε  4 tips για μεταφορά φούρνου μικροκυμάτων

Ο σκληρός δίσκος του Laptop μου δεν λειτουργεί

Γενικά, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τον κακό σκληρό σας δίσκο από το να αγοράσετε ένα εντελώς νέο φορητό υπολογιστή. Ωστόσο, η απόφασή σας για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι η κίνηση είναι πραγματικά ανεπανόρθωτη.

Αν νομίζετε ότι πρέπει να αντικαταστήσετε το σκληρό δίσκο του φορητού υπολογιστή σας, εκτελέστε πρώτα μια δωρεάν δοκιμή σκληρού δίσκου, για να ελέγξετε ξανά ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα με αυτό.

Ορισμένοι σκληροί δίσκοι είναι σε άριστη κατάσταση λειτουργίας, αλλά εκπέμπουν ένα σφάλμα που τους κάνει να σταματήσουν την κανονική διαδικασία εκκίνησης που φαίνεται να είναι κακή και χρειάζονται αντικατάσταση. Για παράδειγμα, ο σκληρός σας δίσκος μπορεί να είναι εντάξει αλλά ο φορητός υπολογιστής σας έχει ρυθμιστεί για εκκίνηση σε μια μονάδα flash κάθε φορά που ξεκινά ο υπολογιστής σας και γι ‘αυτό δεν έχετε πρόσβαση στα αρχεία ή το λειτουργικό σας σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι σκληροί δίσκοι είναι πραγματικά ελαττωματικοί και χρειάζονται αντικατάσταση. Εάν ο σκληρός δίσκος του φορητού σας υπολογιστή είναι κακός, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τον σκληρό σας δίσκο με ένα λειτουργικό.

Η οθόνη του Laptop δεν λειτουργεί σωστά

Μια σπασμένη ή απλώς μια γενικά λιγότερο άψογη οθόνη φορητού υπολογιστή μπορεί να σας κάνει δυσκολέψει πολύ στις εργασίες σας. Η επισκευή ή η αντικατάσταση της οθόνης είναι σίγουρα εφικτή και δεν είναι τόσο ακριβή όσο η αντικατάσταση ολόκληρου του φορητού υπολογιστή.

Σε αυτή την περίπτωση έχετε δυο επιλογές. Η πρώτη επιλογή αφορά εσάς και στο πως θα μπορέσετε να κάνετε την αλλαγή της οθόνης μόνοι σας. Η δεύτερη αφορά έναν τεχνικό που θα κάνει την δουλειά για εσάς.

Ωστόσο, μια εύκολη λύση αν ο φορητός υπολογιστής σας είναι πιο σταθερός από τον mobile, είναι να συνδέσετε απλά μια οθόνη σε μια θύρα βίντεο (π.χ. VGA ή HDMI) στο πλάι ή στο πίσω μέρος του φορητού υπολογιστή.

Η μπαταρία του Laptop ή συνολικά ο υπολογιστής δεν φορτίζει

Η αντικατάσταση ολόκληρου του φορητού υπολογιστή όταν δεν τροφοδοτείται είναι συνήθως υπερβολή καθώς είναι πιθανό να έχει μόνο πρόβλημα φόρτισης. Το ζήτημα μπορεί να βασιστεί στο καλώδιο τροφοδοσίας, στην μπαταρία ή (λιγότερο πιθανό) στην πηγή ενέργειας.

Σε περίπτωση κακής μπαταρίας φορητού υπολογιστή ή καλωδίου φόρτισης, μπορεί απλά να αντικατασταθεί. Ωστόσο, μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι η μπαταρία είναι το πρόβλημα συνδέοντας το φορητό υπολογιστή χωρίς να έχει συνδεθεί η μπαταρία. Εάν ο φορητός υπολογιστής ανάψει, τότε φταίει η μπαταρία.

Μπορείτε να αφαιρέσετε την μπαταρία από το πίσω μέρος του φορητού υπολογιστή για να δείτε τι είδους μπαταρία χρησιμοποιεί ο φορητός σας υπολογιστής και χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες αυτές για να αναζητήσετε μια αντικατάσταση.

Είναι καλύτερο να δοκιμάσετε το καλώδιο φόρτισης κάποιου άλλου, αν μπορείτε, προτού να αγοράσετε το δικό σας αντικαταστάτη, μόνο για να βεβαιωθείτε ότι η δική σας είναι πραγματικά ελαττωματική.

Διαβάστε  Πόσο σημαντική είναι η μεταφορά επιχειρήσεων από Εταιρεία

Εάν ο νεκρός ή πεθαμένος φορητός σας υπολογιστής δεν προκαλείται από την μπαταρία ή το καλώδιο φόρτισης, σκεφτείτε το να το συνδέσετε κάπου αλλού, όπως σε διαφορετική πρίζα τοίχου ή εφεδρική μπαταρία.

Εάν διαπιστώσετε ότι τα εσωτερικά εξαρτήματα είναι αυτά που φταίει για το laptop που δεν διατηρείτε ενεργό, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το Laptop.

Θέλω ένα νεότερο λειτουργικό σύστημα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν συνιστάται να αγοράσετε ένα εντελώς νέο φορητό υπολογιστή μόνο για την αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι νεότεροι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα, μπορείτε σχεδόν πάντα να εγκαταστήσετε ή να αναβαθμίσετε σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα στον υπάρχοντα σκληρό σας δίσκο χωρίς να αντικαταστήσετε τίποτα.

Για παράδειγμα, εάν ο φορητός υπολογιστής σας χρησιμοποιεί Windows XP και θέλετε να εγκαταστήσετε τα Windows 10, υπάρχει ήδη μια καλή πιθανότητα ότι το Laptop υποστηρίζει την αναβάθμιση, οπότε μπορείτε να αγοράσετε τα Windows 10, να διαγράψετε το XP από το σκληρό δίσκο και να εγκαταστήσετε νεότερο λειτουργικό σύστημα. Το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι απαιτήσεις του συστήματος για το λειτουργικό σύστημα που θέλετε.

Εάν διαπιστώσετε ότι το λειτουργικό σύστημα απαιτεί τουλάχιστον 2 GB μνήμης RAM, 20 GB ελεύθερου χώρου στο σκληρό δίσκο και επεξεργαστή 1 GHz ή ταχύτερο και ο φορητός σας υπολογιστής διαθέτει ήδη αυτά τα πράγματα, είναι σωστό να αναβαθμίσετε το λειτουργικό σύστημα χωρίς να χρειαστεί αναβάθμιση του φορητού υπολογιστή.

Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι οι φορητοί υπολογιστές να ανταποκριθούν στην απαίτηση αυτή. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, εξετάστε τι έχει ειπωθεί στις παραπάνω ενότητες σχετικά με το υλικό που χρειάζεστε – εάν χρειάζεστε περισσότερη μνήμη RAM, μπορείτε μάλλον να το αντικαταστήσετε, αλλά μια ταχύτερη CPU πιθανώς απαιτεί την αγορά ενός εντελώς νέου φορητού υπολογιστή .

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν εργαλείο πληροφοριών συστήματος για να ελέγξετε τι είδους υλικό είναι μέσα στον υπολογιστή σας.

Λείπει από το Laptop μια μονάδα δίσκου CD / DVD / BD

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές σήμερα δεν διαθέτουν μονάδα οπτικού δίσκου. Το καλό είναι ότι για τους περισσότερους από εσάς, δεν χρειάζεται να αναβαθμίσετε τη μονάδα δίσκου ή να αντικαταστήσετε το φορητό σας υπολογιστή για να το διορθώσετε.

Αντ ‘αυτού, μπορείτε να αγοράσετε μια σχετικά μικρή εξωτερική μονάδα οπτικού δίσκου που συνδέεται μέσω USB και σας επιτρέπει να παρακολουθείτε Blu-ray ή DVD, να αντιγράφετε αρχεία από και προς δίσκους κ.λπ.

Συμβουλή: Εάν έχετε μια μονάδα οπτικού δίσκου αλλά δεν λειτουργεί σωστά, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να διορθώσετε μια μονάδα δίσκου DVD / BD / CD που δεν ανοίγει πριν κοιτάξετε να αντικαταστήσετε ολόκληρο το σύστημα ή να αγοράσετε ένα νέο ODD. Αν χρειάζεται από την άλλη Format το Laptop σας και θέλετε τα καλύτερα προγράμματα της αγοράς στο PC σας, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Θέλω κάτι καινούριο

Μερικές φορές είναι καιρός να προχωρήσετε, μόνο και μόνο επειδή είστε έτοιμοι για κάτι νέο και καλύτερο.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Καλέστε για Προσφορά