Πριν δημιουργήσετε backlinks σε ιστοσελίδες θα πρέπει να κοιτάτε πλέον το Spam Score για να αποφύγετε ποινές και Google Penalty.

Πώς λειτουργεί το Spam Score;

Ουσιαστικά, το Spam Score κάνει αυτό που λέει η ονομασία του. Είναι ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από τα δεδομένα SEO και την εταιρεία λογισμικού Moz που προσπαθεί να καταλάβει πώς είναι οι «spammy» ιστοσελίδες και, στη συνέχεια, πόσο αξιόπιστος ένας ιστότοπος είναι (ή όχι). Οι ιστότοποι βαθμολογούνται σε κλίμακα από 0 έως 17, με το 0 να είναι το καλύτερο (το πιο αξιόπιστο) και το 17 να είναι το χειρότερο (λιγότερο αξιόπιστο).

Σε αυτήν την εποχή, δεν είναι μόνο μια περίπτωση που οι webmasters και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παρακολουθούν το Spam Score των δικών τους ιστότοπων και αφήνοντάς το σε αυτό. Σήμερα, οι ψηφιακοί έμποροι, οι μπλόγκερ, οι δημιουργοί περιεχομένου on line και οι διαδικτυακές επιχειρήσεις ελέγχουν τα Spam Scores των ιστοτόπων με τους οποίους σκέφτονται να εργάζονται ή να συνεργάζονται πριν προχωρήσουν ενεργά στην backlink δημιουργία μέσω πρωτοβουλιών προσέγγισης και εταιρικής σχέσης.

Εξάλλου, ως επιχείρηση δεν θα θέλατε να συνδέονται με εσάς spammy websites, επειδή ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το backlink portfolio του ιστότοπού σας και, στη συνέχεια, την οργανική ορατότητα, καθώς ο ιστότοπός σας πρέπει να τιμωρείται αλγοριθμικά από το Google ή άλλες μηχανές αναζήτησης. Ούτε εσείς, ως συγγραφέας, θέλετε το έργο σας να συνδέεται με τέτοιους ιστότοπους, καθώς θα μπορούσε να σας αφήσει με μια κακή φήμη στα μάτια των μελλοντικών συνεργατών.

Έχει θεωρηθεί, αλλά ποτέ δεν έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι η σύνδεση με ιστότοπους με υψηλά επίπεδα Spam Score που συνδέονται με τον ιστότοπό σας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάταξη οργανικής αναζήτησης. Όσο πιο ύποπτοι είναι οι ιστότοποι που έχετε στο προφίλ backlink σας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να λάβει Google Penalty για ”παράνομες” πρακτικές οικοδόμησης συνδέσμων.

Όπως τα περισσότερα πράγματα στον κόσμο του SEO, το Spam Score δεν είναι ακριβώς μια τέλεια επιστήμη, αλλά είναι πολύ καλός δείκτης για το πόσο αξιόπιστος ένας ιστότοπος είναι συνολικά. Τα αποτελέσματα είναι χρωματικά κωδικοποιημένα για ευκολία στην κρίση. τοποθεσίες που βαθμολογούνται μεταξύ 0 και 4 σημειώνονται με πράσινο χρώμα (χαμηλός κίνδυνος), οι βαθμολογίες μεταξύ 5 και 7 είναι πορτοκαλί (μεσαίου κινδύνου), ενώ εκείνες που βαθμολογούν 8 και παραπάνω σημειώνονται με κόκκινο χρώμα (όπως πιθανόν να μαντέψετε, αυτό είναι ένα κακό πράγμα – υψηλός κίνδυνος!). Φυσικά, δεν είναι όλοι οι ιστότοποι που επισημαίνονται ως πορτοκαλί ή ακόμα και κόκκινοι, είναι πραγματικά κακοί ή ανεπιθύμητοι ιστότοποι, αλλά απλά ένας θλιβερός θύμα περιστατικών από μόνα τους. Παρόλα αυτά, τέτοιες ιστοσελίδες πρέπει να αντιμετωπίζονται με αρχική υποψία και να εξετάζονται λεπτομερώς εντούτοις. Θα συζητήσουμε λεπτομερώς αργότερα τι ακριβώς αποφέρει το Spam Score και πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε, αλλά πρώτα …

Πώς μπορώ να ελέγξω το Spam Score ενός ιστότοπου;

Η εύρεση του επιπέδου Spam Score ενός ιστότοπου είναι το εύκολο κομμάτι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL του ιστοτόπου σας στον Open Site Explorer του Moz και θα δημιουργήσει άμεσα μια μίνι αναφορά για εσάς. Αυτή η αναφορά περιγράφει άλλες μετρήσεις που περιλαμβάνουν  domain/page authority και εισερχόμενους συνδέσμους, αλλά, θα επικεντρωθούμε μόνο στο στοιχείο “Spam Score”.

Εκτός από τη λήψη του Αποτελέσματος Spam Score για την αρχική σελίδα του ιστοτόπου σας, μπορείτε επίσης να λάβετε τις μεμονωμένες βαθμολογίες για οποιαδήποτε σελίδα στον ιστότοπό σας. Συχνά, όσον αφορά τη βαθμολογία Spam, μπορεί να είναι μια περίπτωση όπου μια σελίδα που βρίσκεται πιο βαθιά στην αρχιτεκτονική του ιστοτόπου σας είναι προβληματική. Με αυτή την έννοια, το Open Site Explorer σάς επιτρέπει να εντοπίσετε με μη αυτόματο τρόπο τις προβληματικές περιοχές στον ιστότοπό σας, αν συμβεί αυτό.

Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι επιτρέπεται να πραγματοποιείτε μόνο ένα μικρό αριθμό ελέγχων Open Site ανά ημέρα, εκτός εάν έχετε λογαριασμό premium Moz (οι κάτοχοι λογαριασμού έχουν απεριόριστη πρόσβαση). Αν θέλετε να δώσετε μια σωστή ματιά χωρίς να πληρώσετε για συνδρομή, μπορείτε να επωφεληθείτε από την δωρεάν δοκιμή 30 ημερών και να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε.

Πώς μπορώ να μειώσω το Spam Score του ιστότοπού μου;

Μόλις σας δοθεί Spam Score για την επιλεγμένη ιστοσελίδα σας από το Open Site Explorer, μπορείτε να κάνετε κλικ στο ίδιο το σκορ. Αυτό θα σας οδηγήσει σε μια νέα οθόνη που περιγράφει εν συντομία τα διαφορετικά κριτήρια Score Spam. Αυτά τα κριτήρια τα οποία έχει δοκιμάσει η διεύθυνση URL σας θα επισημανθούν με έντονα γράμματα, ενώ αυτά που δεν αφορούν την εν λόγω διεύθυνση URL θα είναι κάπως διαφανή.

Όσον αφορά τη βαθμολογία Spam Score, η πρόληψη είναι σίγουρα καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τις καλύτερες πρακτικές στο διαδίκτυο ως μέρος των καθημερινών επιχειρησιακών λειτουργιών σας. Φυσικά, αυτό είναι εύκολο για μας να το πούμε, αλλά τι γίνεται με εκείνες τις ιστοσελίδες και τις επιχειρήσεις που απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να ξεκινήσουν από το μηδέν και πάλι;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγικό κόλπο όσον αφορά τη μείωση του Spam Score των ιστοτόπων που έχουν πολυάριθμες σημαίες, καθώς κάθε site θα έχει αναμφίβολα τα δικά της μοναδικά προβλήματα και προκλήσεις. Συνήθως, απαιτείται πολύς προγραμματισμός και σκληρή δουλειά για να φτάσει η βαθμολογία ενός χώρου σε αποδεκτά επίπεδα. Αυτό δεν είναι πάντοτε μέσα στο πεδίο της εμπειρογνωμοσύνης για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ιστοτόπων και επιχειρήσεων, οπότε η καλύτερη συμβουλή σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν να αναθέσετε έναν πλήρη τεχνικό έλεγχο SEO από επαγγελματία Marketer.