ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΑΔΙΕΡΑΣ

Τα σφαιρικά έδρανα κυλίνδρων είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για εφαρμογές που χρειάζονται εξαρτήματα ανθεκτικά στις κρούσεις, ωστόσο δεν είναι η μόνη ποιότητα που αυτά τα ρουλεμάν διαθέτουν. Αυτά τα έδρανα μπορούν να χειριστούν τα βαριά φορτία λόγω της ευθυγράμμισης των δακτυλίων τους. Λόγω του καμπυλωτού εξωτερικού δακτυλίου, τα Σφαιρικά ρουλεμάν έρχονται με αυτόματες ευθυγραμμίσεις που καθιστούν δυνατή την απορρόφηση των κραδασμών και επιτρέπουν επίσης στη συσκευή να φέρει υψηλό αξονικό και ακτινικό φορτίο ακόμα και σε σκληρό περιβάλλον με πολλούς κραδασμούς. Ακόμη και με αυτό το τραχύ περιβάλλον εργασίας, τα έδρανα κυλίνδρων τείνουν να έχουν υψηλή ακρίβεια.

ΣΧΕΔΙΟ

Τα σφαιρικά έδρανα έχουν δύο σειρές κυλίνδρων που χωρίζονται από ένα κλουβί ή πλευρά που μπορεί να σφραγιστούν ή να αποσφραγιστούν ανάλογα με το συγκεκριμένο μοντέλο και την εφαρμογή, το εξωτερικό αυλάκι και τις διπλές αύλακες στο εσωτερικό δακτύλιο για να στηρίξουν τον περιστρεφόμενο άξονα. Εκπληκτικά η ποιότητα και η ευθυγράμμιση των διαδρόμων, των κλουβιών και των δακτυλίων καθορίζουν τη συνολική απόδοση και την ποιότητα του προϊόντος. Οι ασύμμετροι κύλινδροι αυξάνουν την απόδοση και την ακρίβεια, ενώ οι συμμετρικοί κύλινδροι προσφέρουν καλύτερη κατανομή φορτίου, λιγότερους κραδασμούς που τελικά οδηγούν σε ανθεκτικότητα.

ΥΛΙΚΟ

Αυτά τα έδρανα κατασκευάζονται με διάφορα είδη υλικών που βασίζονται στην εφαρμογή και το περιβάλλον εργασίας. Ο χάλυβας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυτών των ρουλεμάν λόγω της ανθεκτικότητάς του, αλλά ακόμη χρησιμοποιούνται χάλυβες, πολυαμίδια και ορείχαλκος για ορισμένες εφαρμογές. Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη των σφαιρικών ρουλεμάν είναι ο κλωβός που κρατά τα ρουλεμάν στη θέση τους. Αυτός ο κλωβός είναι συνήθως κατασκευασμένος με συμπιεσμένο χάλυβα ή ορείχαλκο επειδή και τα δύο αυτά υλικά προσφέρουν αντοχή καθώς και αντοχή στη θερμοκρασία.

Αυτά τα έδρανα τείνουν να έχουν σφραγίδες για να αποτρέψουν ρύπους όπως βρωμιά, υγρό, συντρίμμια καθώς και σκληρή θερμοκρασία. Αυτός ο τύπος αυτών των εδράνων δεν χρειάζεται καν λίπανση εάν δεν υπερβαίνει το 50% των μέγιστων επιτρεπόμενων στροφών τους.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Τα σφαιρικά ρουλεμάν αποτελούν ουσιαστικό μέρος των βαριών μηχανημάτων όπως τα κιβώτια ταχυτήτων, οι στρόβιλοι, οι μηχανικοί ανεμιστήρες, ο εξοπλισμός κατασκευών, ο εξοπλισμός εξόρυξης και ο εξοπλισμός γεώτρησης. Τα κυλινδρικά έδρανα είναι διαθέσιμα σε πολλαπλά τυποποιημένα μεγέθη και διαστάσεις, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται με προσαρμοσμένα μεγέθη και προδιαγραφές.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Συνήθως αυτά τα ρουλεμάν έρχονται σε δύο διαφορετικούς τύπους που έχουν τελείως διαφορετικό σχεδιασμό, δομή, προδιαγραφές και εφαρμογές.

Σφαιρικά κυλινδρικά έδρανα μονής γραμμής

Αυτά είναι επίσης γνωστά ως φέρουν βαρέλια λόγω του σχεδιασμού τους και χρησιμοποιούνται ευρέως όπου απαιτείται μόνο χαμηλή ακτινική ικανότητα φόρτωσης φορτίου. Εκτός από τη διαφορά χωρητικότητας φόρτωσης, το Single Row αυτά τα ρουλεμάν είναι αρκετά παρόμοιο με το αντίστοιχο από πλευράς απόδοσης και αντοχής.

Διμερή σφαιρικά κυλινδρικά έδρανα

Αυτά χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει μεγάλη ακτινική ικανότητα φόρτωσης εάν απαιτείται και τα καθιστούν ουσιαστικό μέρος σχεδόν όλων των βαρέων μηχανημάτων εκεί έξω. Η διαφορά σχεδιασμού μεταξύ αυτών των δύο είναι προφανής. Τα έδρανα διπλού κυλίνδρου έρχονται με κεντρικές φλάντζες που βελτιστοποιούν τη συνολική απόδοση της συσκευής.