Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό η ανάγκη για την ανάκτηση δεδομένων σε κινητά τηλέφωνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Από τεχνικής άποψης, τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν μια ποικιλία λειτουργικών συστημάτων καιμοναδικά συστήματα αρχείων, κάποια πολύ βασικά software που βρίσκονται π.χ. στο internet και δεν είναι πάντα η καλύτερη λύσηΠολλά κατεστραμμένα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν καν να είναιπροσβάσιμα με συνδέσεις USB και πολλές φορές χρειάζεται η ειδική διαδικασία επεξεργασίας flash μνημών για να πετύχουμε την ανάκτηση.

Οι μηχανικοί μας μπορούν να εκτελέσουν ανάκτηση δεδομένων σε κινητά τηλέφωνα σε περιπτώσειςόπως η καταστροφή τουςακούσια και εκούσια διαγραφήκατεστραμμένα κινητά τηλέφωνα από νερό ή φωτιά,διαγραφή της κάρτας simιούς και πολλά άλλα θέματα.

Όταν διαγράφονται π.χ. SMS, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα συνήθως, εξακολουθούν νααποθηκεύονται στην κάρτα SIM ή στη μνήμη flash του τηλεφώνου (ανάλογα με το μοντέλο και τις ρυθμίσεις του χρήστη). Αν το κινητό τηλέφωνο έρθει στα εργαστήριά μας αρκετά νωρίς, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ανακτηθούν πλήρως τα μηνύματα.

Οι εικόνες και τα videos είναι ένα ακόμα ευαίσθητο κομμάτι των κινητών τηλεφώνων. Όλοι μας έχουμε εικόνες και video στα κινητά μας και σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα έχουν κάμερες. Επομένως το ενδεχόμενο βλάβης τα κάνει εντελώς απρόσιτα. Τέτοιες περιπτώσεις ανάκτησης αρχείων από κινητό είναι αρκετά πολύπλοκες και είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι μηχανικοί της DataRecall χρησιμοποιούν νέες αποκλειστικά τεχνικές ανάκτησης δεδομένων, για να ανακατασκευαστεί πλήρως κάθε εικόνα καιvideoπαρέχοντας στους πελάτες μας ένα πλήρες και τέλεια ανακτημένο αρχείο εικόνας και video.

Σήμερα, είναι δίκαιο να πούμε ότι σχεδόν όλοι κατέχουν ένα smartphone. Μόλις το περασμένο έτος (2018) πουλήθηκαν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια κινητά παγκοσμίως και οι πωλήσεις smartphone αυξάνονται από το ένα τρίτο στο άλλο σύμφωνα με την Gartner. Η IDC δηλώνει ότι οι πωλήσεις του τρέχοντος έτους (2018) αυξήθηκαν κατά 7,4% από το δεύτερο τρίμηνο και ότι οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση.

Παρά την επιτυχία αυτή, το smartphone είναι αρκετά μικρό σε σύγκριση με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι μόλις 10 χρόνια από τότε που η Apple εισήγαγε το πρώτο της iPhone το 2007, που θεωρείται η αρχή της σύγχρονης εποχής των smartphone, παρόλο που υπήρχαν κάποια προηγμένα κινητά τηλέφωνα και PDAs πριν από αυτό που είχε κάποια συγκρίσιμα χαρακτηριστικά.

Με την εισαγωγή του iPhone το 2007, ακολουθήθηκαν γρήγορα άλλες εταιρείες με άλλα μοντέλα και λειτουργικά συστήματα. Ωστόσο, τώρα μόνο δύο λειτουργικά συστήματα κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά: το Android (από το Google) και το iOS (από την Apple).

Τι είναι οι υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου;

Οι υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας είτε αγοράζονται είτε συνάπτονται για να διευκολυνθεί η λειτουργική ανάκτηση. Μπορούν να περιλαμβάνουν υπολογιστές, σταθμούς εργασίας, τηλέφωνα, ηλεκτρική ενέργεια, εξοπλισμό γραφείου και αναλώσιμα γραφείου κλπ. Τυπικά, πρόκειται για ένα «μεταφερόμενο περιβάλλον λειτουργίας» – συνήθως διαμορφώνεται ως ένα ή περισσότερα μεγάλα ρυμουλκούμενα – εξοπλισμό υπολογιστών που μπορεί να παραδοθεί και να εγκατασταθεί σε μια κατάλληλα εξοπλισμένη τοποθεσία. Μια ομάδα υποστήριξης κινητής τηλεφωνίας από τον πωλητή συνήθως συντονίζει την εκτόξευση της μονάδας ανάκτησης κινητών συσκευών μόλις φτάσει στην τοποθεσία.

Εκτός από τα λειτουργικά συστήματα, αυτά τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί από συσκευές φωνητικής επικοινωνίας σε προϊόντα που συνδυάζουν πολλές λειτουργίες και εφαρμογές, κάνοντάς τα σήμερα περισσότερο σαν μίνι υπολογιστές χειρός.

Αυτό έγινε εφικτό με το μειούμενο μέγεθος των ενσωματωμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία αυτών των συσκευών, δηλαδή μικρότερων ελεγκτών, τσιπ επεξεργαστών και μνήμης.

Τα πιο προηγμένα και μικρότερα εξαρτήματα τοποθετούνται στο περίβλημα, το οποίο δεν έχει αλλάξει πολύ από το αρχικό σχέδιο της Apple το 2007. Αλλά αυτό που έχει εξελιχθεί τα τελευταία 10 χρόνια είναι αυτό που μπορεί να αποθηκευτεί μέσα στο smartphone. ο χώρος αποθήκευσης (με ή χωρίς αφαιρούμενες κάρτες μνήμης flash) έχει πολλαπλασιαστεί δραστικά.

Λόγω της αύξησης της αποθήκευσης και της πολυπλοκότητας των συσκευών, η απομάκρυνση των δεδομένων από τα smartphones δεν είναι εύκολη υπόθεση και κάθε ανάκτηση δεδομένων από smartphone – όπως και από σκληρούς δίσκους, κασέτες ή διακομιστές υψηλών προδιαγραφών – παρουσιάζει τη δική της μοναδική πρόκληση κάθε φορά.

Αναλυτικά στην Datarecall International.